Skip to main content
  • De internationale beurs

Beursdeelnames vereisen een enorme investering. Desalniettemin kunnen ze belangrijk zijn voor de communicatie van je onderneming. Vaak zijn beurzen de eerste face-to-face kennismaking tussen je bedrijf en je (potentiële) klanten en vormen ze op die manier een bijzondere opportuniteit. Deelnemen aan beurzen kan dan ook een belangrijke toegangspoort zijn bij het veroveren van nieuwe markten.

Wat is een beurs?

Een (handels)beurs is een soort tentoonstelling die georganiseerd wordt waarbij bepaalde bedrijven uit een specifieke sector hun nieuwe diensten en producten voorstellen en demonstreren. Vooral vakbeurzen (Business-to-business) zijn zeer interessant aangezien dit een goed overzicht geeft van alles wat er op het vakgebied gebeurt en aangeboden wordt. Zo kan je ook verschillende bedrijven en hun diensten en producten goed vergelijken. Kijk zo bijvoorbeeld naar één van de belangrijkste internationale vakbeurzen op het gebied van voeding, Anuga, waarbij men de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding en dranken in de kijker zet. 


Het belang van internationale beurzen

De basisfuncties van elke beurs zijn drievoudig: het samenbrengen van vraag en aanbod, het verstrekken van informatie en tenslotte het tonen van trends en ontwikkelingen. Dit alles gebeurt via face-to-face communicatie en net daarom kan een beurs belangrijk zijn voor je bedrijf. 

Uit onderzoek blijkt eveneens dat bezoekers bereid zijn om te investeren in deelnames, zowel wat betreft tijd als financieel. Dit verhoogt de win-winsituatie, want net zoals jouw deelname aan de beurs actief is, is dat ook voor de bezoekers ervan. 

Daarnaast werd het belang van een beurs nog eens aangetoond door onderzoekers van Decision Makers. Zij stelden vast dat bedrijfsleiders beurzen prefereren boven andere mediakanalen als e-mail, reclame in magazines, telemarketing, … dit zoals eerder vermeld omwille van het direct contact met de potentiële klant. Bovendien werd er waargenomen dat bedrijven beurzen zien als het enige communicatiemiddel dat de juiste doelgroep samenbrengt voor een persoonlijk gesprek. 

Ook Voka Ambassadeur van de Verenigde Staten – Arne Van der Steen – erkent het belang van beurzen bij zakendoen in Amerika: “Een vakbeurs een goede manier in de VS om de markt af te tasten. De beurzen zijn laagdrempelig en Amerikanen helpen je graag waardoor je je netwerk snel uitbouwt.”

Subsidies

Kmo’s die hun exploitatiezetel hebben in het Vlaamse Gewest, kunnen een subsidie krijgen voor de deelname aan buitenlandse beurzen die een internationale uitstraling hebben. Daarnaast kan men een subsidie bekomen voor deelname aan gelijkwaardige niche-evenementen in het buitenland. Dit wordt aangeboden door Flanders Investment & Trade (FIT). 


Wil je graag meer weten over het reilen en zeilen van een internationale beurs, of ben je aan het overwegen om naar het buitenland te trekken? Voka – Kvk Limburg nodigt je dan graag uit op het evenement Go International die plaatsvindt op 28 maart 2019. Tijdens deze namiddag nodigen we inspirerende ondernemers uit. Zij delen hun ervaringen met jou, maar bovendien krijg ook jij de kans om je aanpak uit de doeken te doen. Pitch je problemen voor één van hen en krijg concrete feedback. Voor vragen, verdere info en inschrijven kan je contact opnemen via ward.smits@voka.be.