Skip to main content
  • Daniel Lievens CEO NxtPort

Daniel Lievens CEO NxtPort

Dataplatform NxtPort stelt Daniel Lievens aan als CEO. Daniel Lievens was voorheen medeoprichter en vice president IT & Product Development bij Kiala, de afhaal- en retourdienst van de UPS-groep. Vanaf 1 maart neemt hij de dagelijkse leiding van NxtPort voor zijn rekening.

De raad van bestuur wordt ingevuld door Michel De Coster (ex-Belgacom), Wilfried Grommen (chef Technologie HP Enterprise), voorzitter Karel Plasman (Gimv-bestuurder, ex-CEO Acerta), Karl Huts (business unit manager Katoen Natie Port Operations/ CEO Katoen Natie Terminals), Marc Beerlandt (CEO MSC Belgium) en Rob Harrison (CEO DP World). Jan Van Dooren, CEO PortPlus, begeleidde NxtPort van de projectfase naar een onderneming en wordt aangesteld als senior advisor to the board.

 

Over Daniel Lievens

Daniel Lievens heeft meer dan 23 jaar ervaring in technologische en businessinnovatie waarvan de laatste zeventien jaar meer specifiek in de logistieke sector. Gedurende de eerste tien jaren van zijn carrière was hij actief als businessconsultant bij Siemens en Arthur Andersen en begeleidde hij zowel multinationals als jonge en snelgroeiende bedrijven. In 2000 richtte hij mee Kiala op, de afhaal- en retourdienst dat momenteel tot de Amerikaanse UPS-groep behoort. Daniel Lievens nam er o.a. de leiding over het productontwikkelingsproces, het technologische innovatieluik en een deel van de internationale uitbreiding van het bedrijf. Mede onder leiding van Daniel Lievens innoveerde en veranderde Kiala de last-mile logistieke sector. Het bedrijf groeide uit tot Europa’s marktleider in collecting points en werd voorkeurspartner in de snelgroeiende e-commercesector.  Sinds 2012 behoort Kiala tot de Amerikaanse UPS-groep. Vanaf 2014 leidde Daniel Lievens het eerste UPS European Innovation Center met als missie sneller, slimmer en meer klantgericht aan productontwikkeling te doen. Binnen dezelfde groep was Daniel Lievens de laatste maanden ook verantwoordelijk voor de Europese uitbreiding van Coyote Logistics, in Noord-Amerika een van de meest snelgroeiende en sterk technologisch gedreven spelers in transport brokerage en transport managementdiensten. Vanaf 1 maart is Daniel Lievens officieel actief als CEO van NxtPort.

Daniel Lievens: ‘Door middel van het dataplatform NxtPort kan de enorme hoeveelheid aan informatie en data gebruikt worden voor groei in de logistieke sector. Een centraal dataplatform is van onschatbare waarde voor de haven van Antwerpen en zal bijdragen tot het aanpakken van belangrijke uitdagingen in de sector, waaronder mobiliteit en veiligheidMet mijn achtergrond in de combinatie van zowel technologische als logistieke innovatie alsook de praktische ervaring in het uitbouwen van een startup en deze mede internationaal op de kaart te zetten, zal ik mee proberen om ook NxtPort snel, met heel veel gevoel voor detail maar ook heel veel ambitie, te laten groeien tot de 'trusted' datapartner voor de bredere haven community.

 

Over NxtPort

NxtPort is een initiatief van de Antwerpse Havengemeenschap (beroepsverenigingen KVBG, ASV, VEA, A.B.A.S en KBRV) samen met Alfaport – Voka, in het licht van de razendsnelle globale ontwikkelingen op vlak van big data. Het wordt één dataplatform dat alle bestaande data van de verschillende spelers in de haven en uit verschillende stadia van de logistieke ketting in en rond de haven van Antwerpen zal centraliseren om data efficiënter uit te wisselen, analyseren & optimaliseren en commercialiseren.

NxtPort zal beschikbaar zijn voor alle partijen in de logistieke ketting, rederijen, expediteurs, terminals, verschepers, loodsen, douane… etc. Zij kunnen vrijwillig data aanleveren en zelf nieuwe toepassingen ontwikkelen en nadien gebruikmaken van de gecommercialiseerde oplossingen. NxtPort steekt de hand ook uit naar software- en appontwikkelaars en andere technologische partijen. Zij kunnen via NxtPort toegang vinden tot een schatkamer aan bruikbare data om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Zo wordt de Antwerpse haven een incubator voor een hele waaier aan industriële, technologische en logistieke innovaties, die de havenspelers ten goede komen.

De strategische IT-partners van NxtPort, Proximus, Microsoft en Nallian werden er vertegenwoordigd door Dominique Leroy (CEO Proximus), Michael Beal (CEO Microsoft Belux) en Peter Hinsen (Nallian) die er hun engagement toelichtten.

www.nxtport.eu