Skip to main content
digitaal

Voka Charter Digitaal Transformeren

Voka – Kamer van Koophandel Limburg lanceert een nieuw begeleidingstraject om ondernemingen te helpen met hun digitale transformatie. Het gaat hiervoor in zee met digitaal expert Rik Vera, expertisecentrum Workitects en it-dienstverlener Cegeka. 

lb

In dit nieuwe langlopende traject van drie jaar willen we bedrijven en hun medewerkers helpen om die transformatie op een duurzame manier te maken. We zijn ambitieus en hebben met Rik Vera alvast een toonaangevend expert aan boord gehaald. Workitects is een expertisecentrum voor organisatieontwerp, en met Cegeka halen we een brede IT-expertise in huis.

Rik Vera, partner bij thought-leader community nexxworks, is opgetogen: “Ik geloof heel erg dat we binnen Limburg en bij uitbreiding in heel Vlaanderen werk moeten maken van een sterk ecosysteem van ondernemingen waar digitalisering centraal staat. Alleen op die manier kunnen we concurrentieel blijven ten opzichte van grote multinationals.” 
rik

 

Doelstellingen
De digitaliseringsdoelstellingen zullen dienen als theoretische bouwstenen en zijn geïnspireerd op het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Voor het nieuwe digitaliseringstraject willen we dezelfde aanpak hanteren, omdat we zien dat het werkt. 

De bouwstenen worden in maart voorgesteld, waarna het traject van start zal gaan in Limburg, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Het krijgt hiervoor de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie & innovatie: “We zijn ambitieus. Als dit een succes wordt, zal het project in heel Vlaanderen gelanceerd worden. Het nieuwe traject focust op dat laatste en neemt de organisatie en haar medewerkers als uitgangspunt om digitaal te transformeren. In ons Plan Samen Groeien is digitalisering alvast een belangrijk groeidomein om het volledige potentieel van Vlaanderen te benutten en zo gezonde groei mogelijk te maken voor onze ondernemingen en samenleving.” 

Resultaten
Vlaanderen heeft een duurzame transitie naar de businessmodellen van de toekomst nodig. Samen met een breed aantal actoren en partijen in de arbeidsmarkt gaan we daarom een denkkader en begeleidingstraject ontwikkelen en aanbieden aan Vlaamse KMO's in digitale transformatie. Met het Voka Charter Digitaal Transformeren (VCDT) geven we een vanuit een generiek model inzicht in de verschillende bouwblokken en elementen die op elkaar inspelen bij een echte digitale transformatie.

Met die bouwblokken en onderliggende principes bieden we een leidraad voor organisaties, waarmee een digitaal transformatietraject op maat van de eigen organisatie vorm kunnen geven en uitvoeren, ondersteund door een Voka Digitale Coach. De begeleidingstrajecten volgen een jaarlijkse cyclus, gespreid over in totaal 3 jaar.

Het Voka model voor digitaal transformeren zal tevens toelaten om alle vormen van opleiding, begeleiding en dienstverlening die vandaag en in de toekomst bestaan in de Vlaamse arbeidsmarkt bestaan, in een coherent geheel te plaatsen. Op deze manier zal Voka een VCDT-ecosysteem uitbouwen en haar rol als neutrale matchmaker voor ondernemingen in digitale transformatie ten volle opnemen.

Financiering
Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van ESF, Vlaanderen en Europa.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over dit project? Of over digitalisering in het algemeen? Neem dan zeker contact op met onze collega Veroniek Hermans, ze helpt je graag verder. 

>>> Bekijk hier het hele aanbod rond digitalisering <<<

 

Projectpartners: Voka West-Vlaanderen, Voka Limburg, Voka Oost-Vlaanderen, Voka, Mint, Cegeka, Workitects en Nexxworks. 

Project gerealiseerd in samenwerking met:

banner esf VLAIO