Skip to main content
 • Home
 • Circulaire roadtrip door West-Vlaanderen
Circulaire missie

Circulaire roadtrip door West-Vlaanderen

Op vrijdag 8 juni organiseert Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen met de steun van POM West-Vlaanderen voor de eerste maal een Circulaire roadtrip. Met de bus maken we een rondrit door circulair West-Vlaanderen. De missie toont hoe West-Vlaamse bedrijven business maken van circulaire economie.

Met deze roadtrip willen we (openbare) besturen, bedrijven, organisaties, ondertekenaars van de  Green Deal… inspireren met het circulaire aanbod in West-Vlaanderen. Daarnaast is het een ideale opportuniteit om allerhande contacten te leggen en kennis uit te wisselen in de wereld van de circulaire economie.

Wat we bezoeken:

 • JuNovation Kortrijk produceert circulaire interieurwanden ‘Junoo’, een vaste interieurwand, die men op het einde van zijn 'leven' niet sloopt, maar demonteert en herplaatst als een volgende wand. Dit is zowel economisch als ecologisch veel beter dan een klassieke wand.
   
 • Wegenbouw De Brabandere werkt voor de Stad Veurne aan de heraanleg van de Driekoningenstraat in Houtem. De landelijke weg zal volledig heraangelegd worden met de uitgebroken materialen van diezelfde weg en is dus 100% circulair.
   
 • Streekproducten Deschildre en Karel Deschildre wil bezoekers, op de site van de Oostendse Vismijn, verrassen met een reeks producten uit eigen streek. De 'korte keten' vermijdt zoveel mogelijk ecologisch onvriendelijke tussenstappen.
   
 • Weverij Clarysse Pittem ontwikkelde een handdoek die voor 40% uit post consumer gerecycleerde katoenvezels bestaat. Het bedrijf produceerde 8 jaar geleden al de allereerste 100% bio-afbreekbare handdoek in Europa.
   
 • Addax Motors Deerlijk produceert een 100% elektrisch voertuig met een efficiënt servicecontract. Dit is een innovatieve aanpak in lijn met de evolutie naar een maatschappij gericht op diensten.

Op de bus worden enkele circulaire projecten toegelicht:

 • Deeleconomie op Brugs industrieterrein: 361 ondernemingen van bedrijventerrein Blauwe Toren delen onderling materialen en ruimte via het online platform Peergroups.be. Initiatiefnemer stad Brugge wil met dit project Brugse bedrijven actief laten meedraaien in een systeem van deeleconomie en op termijn -circulaire economie.
   
 • Ontwerpster Hanne Cool geeft afval nieuw leven: Ze ontwerpt pittige, karaktervolle sets interieurproducten, gemaakt uit restmaterialen.
   
 • Circulair aankoopbeleid van de stad Kortrijk: Vorig jaar zorgde de stad Kortrijk voor een primeur in België door het bibliotheekgebouw te verlichten volgens het circulaire model ‘light as a service’ van Philips. Dit is slechts één voorbeeld uit het totale circulaire aankoopbeleid van de stad.

Heeft u interesse in deze circulaire trip of wil u meer info? Contacteer Marijke Bouciqué, 056 26 13 89. 

Deze activiteit is één van de vele initiatieven van de Fabrieken voor de Toekomst om uw bedrijf toegang te geven tot innovatie, kennis en knowhow. De focus van de Fabrieken voor de Toekomst ligt op het versterken van die vijf sectoren waarin West-Vlaanderen bijzondere groeimogelijkheden vertoont: Nieuwe Materialen, Voeding, Blue Energy, Machinebouw & Mechatronica en Zorgeconomie. Fabrieken voor de Toekomst zorgt voor een hechte samenwerking tussen bedrijfswereld, kennisinstellingen en overheid zodat uw bedrijf een optimale voedingsbodem heeft voor een verdere ontwikkeling. Het partnerschap geeft u toegang tot een aanbod gericht op drie domeinen: Product & proces, Onderzoek & testen en Internationalisering.

Logo's

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9a
8500 Kortrijk

Wanneer

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Hulp nodig?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Vraag het @ Voka
CRM Group
DHL
ING
Proximus
SD Worx