Skip to main content
  • Chainport Hackathon

Van 11 tot en met 13 oktober is er een simultane Chainport Hackathon in Antwerpen en Los Angeles. Stephan Vanfraechem legt uit waarom Alfaport Voka dit event mee organiseert.

 

Daarnaast worden ook nog coaches gezocht, die met hun expertise in de haven de deelnemers kwalitatief kunnen begeleiden bij de ontwikkeling van innovatieve concepten:

Hieronder een oplijsting van wat de deelnemers verwachten van een coach:

  1. Individuen en teams hebben verschillende skills en ervaringen: Voor sommige deelnemers zal dit hun eerste kennismaking met ondernemerschap zijn, terwijl andere seriële ondernemers zijn. Sommige teams hebben meer business achtergrond, anderen minder. Een deel van jouw rol bestaat erin om teams te helpen met interne verdeling en vast te stellen waar je het meeste waarde kan bijdragen.
  2. Hou het doel van de hackathon in jouw achterhoofd: Jouw belangrijkste rol is om aanwezig en beschikbaar te zijn. Daarmee zal je teams het vertrouwen geven om dingen te bereiken en hen kennis geven die noodzakelijk is om vooruit te raken. Teams hebben vaak uitleg nodig in het veld van marktvalidatie en de scope van het product. Ze kunnen ook extra info vragen over beschikbare datasets, als ze deze kunnen gebruiken in hun development van hun prototype of oplossing die ze zullen voorstellen. Hoe meer inzicht deelnemers krijgen in jouw dagelijkse werk, in wat goed gaat en wat verbeterd kan worden, hoe specifieker en beter de oplossingen zullen zijn die ze naar voor zullen brengen tijdens de closing ceremony.
  3. Praat weinig, stel veel vragen, en luister: Een groot deel van de waarde die je bijbrengt is een perspectief als buitenstaander. Een succesvol teambezoek is wanneer teams zichzelf vragen beginnen stellen, je geholpen hebt bij het uitvoeren van moeilijke beslissingen, en/of hen gewezen hebt op nieuwe bronnen of tools. Coaches don’t play the game; they help players understand the game and how to build the skills they need to compete. Een algemene regel is dat jouw bezoek en interactie met teams 1/3 praten en 2/3 luisteren moet zijn. 
  4. Less is more. Probeer niet alles op te lossen voor elk team: We verwachten om meerdere teams te hebben die op projecten zullen werken met coaches van allerlei verschillende achtergronden. Probeer om niet meer dan 30 minuten bij elk team te spenderen en zorg ervoor dat je hen niet stoort in iets belangrijk. Wees niet verlegen, stel gewoon jezelf voor en vraag waar ze hulp nodig hebben. Aarzel niet om even neer te zitten, te luisteren en hun daarna vragen te stellen.
  5. Wees een wandelende klok en hou teams op het rechte spoor: We vertrouwen erop dat jullie de "getting stuff done" toon zetten voor de teams. Moedig hen aan om een roadmap met deliverables te maken (bv coderen gedaan op vrijdagnamiddag, presentatie klaar o 2u op voorhand te oefenen etc). We zien vaak dat teams die hun pitch en presentatie samenstellen, een beter en coherenter verhaal vertellen.
  6. Preach Fundamentals: De Chainport hackathon is een zeer toegankelijke omgeving om teams te vormen, ideeën te valideren en een business of prototype te lanceren. Tijdens het event zullen teams vragen stellen zoals: wat is de beste manier om een survey op te stellen? Welk platform gebruiken we best voor de ontwikkeling? Als een coach, is het belangrijk om hoe-vragen zoveel mogelijk te vermijden maar vooral met waarom-vragen te werken.

 

Indien u interesse hebt om de deelnemers te coachen, kunt u een mailtje sturen naar askim@junction.be