Skip to main content
Map
  • Droogte - Regio Mechelen-Kempen

Droogte - Regio Mechelen-Kempen

Door de droogte is er op elke vierkante meter grond in Vlaanderen zo’n 150 liter water te weinig uit de lucht gevallen. Bedrijven gebruiken vooral leidingwater en grondwater. Onder meer voor het reinigen of koelen van installaties, de stoomproductie of als grondstof. Het merendeel van de ondernemingen kan geen alternatieve waterbron gebruiken. Als er een langdurige droogteperiode komt, verwachten ondernemingen problemen met de productie of continuïteit. Het gaat om voedings- en energiebedrijven, staalproducenten of bedrijven in de scheikundige en farmaceutische sector. 
 

Door de droogte is er op elke vierkante meter grond in Vlaanderen zo’n 150 liter water te weinig uit de lucht gevallen. Bedrijven gebruiken vooral leidingwater en grondwater. Onder meer voor het reinigen of koelen van installaties, de stoomproductie of als grondstof. Het merendeel van de ondernemingen kan geen alternatieve waterbron gebruiken.

Als er een langdurige droogteperiode komt, verwachten ondernemingen problemen met de productie of continuïteit. Het gaat om voedings- en energiebedrijven, staalproducenten of bedrijven in de scheikundige en farmaceutische sector. 

Zware risico’s

Volgens Voka – KvK Mechelen-Kempen hebben bedrijven duidelijk nood aan informatie, zoals een droogtemanager. Ze moeten bij een aanspreekpunt terecht kunnen voor inlichtingen over mogelijke droogte en ook advies krijgen over alternatieve waterbronnen. We verwachten actieve communicatie van de overheid want waterintensieve bedrijven zijn goed voor 22 procent van de jobs in Vlaanderen. Als je ze afkoppelt kan dat ook zware risico's inhouden voor de veiligheid. Denken we aan de koeling van energiebedrijven en het spoelwater om machines te reinigen. We vragen de overheid dan ook om de juiste prioriteit te geven aan bedrijven, als er effectief een afschakelplan komt.

De industrie heeft de laatste 16 jaar wel al grote inspanningen gedaan op het vlak van watergebruik en -besparing. Zo is het waterverbruik bij bedrijven sinds 2000 met 10 procent gedaald. Het gebruik van koelwater zelfs met 22 procent. Voka blijft zich inzetten voor de promotie van duurzaam watergebruik bij ondernemingen.

Gaat de kraan toe? 

Onze Voka-Kamer heeft recent een overleg gehad met de Antwerpse gouverneur Cathy Berx. In de coordinatiegroep ‘droogte en waterschaarste’ van de provincie Antwerpen heeft Voka – in naam van alle ondernemingen- details gevraagd van een eventueel afschakelplan, zoals dat bestaat voor de stroom. De details worden nog besproken. Voka zal alle leden bedrijven zo goed mogelijk op de hoogte houden van nieuwe afspraken en maatregelen. 

Lees ook: Negen op tien bedrijven geen noodplan bij watertekort

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Astrid Vanbever

Ondernemingsadviseur

Guy Beyens

Senior adviseur