Skip to main content
  • Antwerpen: vanaf 5 juni geen doorgaand verkeer op Leien tot eind 2018

Antwerpen: vanaf 5 juni geen doorgaand verkeer op Leien tot eind 2018

Op 5 juni starten de stad Antwerpen, De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer met de heraanleg van het Operaplein. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een nieuwe ondergrondse parking en autotunnels. De werken maken deel uit van het project Noorderlijn. De Leien worden onderbroken tussen de Violierstraat en de Maria-Theresialei. Deze tijdelijke ingreep zal een grote impact hebben op de bereikbaarheid van de stad. Er is geen doorgaand verkeer mogelijk tot eind december 2018.

De Noorderlijn is de nieuwe tramverbinding tussen het centrum van de stad, het Eilandje en het noorden van de stad. Ze is al volop in aanleg. De werken gaan vanaf juni een nieuwe fase in. Hiervoor moet het verkeer op de Leien onderbroken worden voor anderhalf jaar. De verbinding tussen de Italiëlei en de Frankrijklei wordt geknipt. Ondertussen zijn er ook werken op de Franklin Rooseveltplaats. In juni start ook de heraanleg van de Italiëlei. Eerst wordt gewerkt tot aan de Paardenmarkt. Vanaf september komt daar ook het stuk tot aan de Noorderplaats bij.

Leid uw klanten, leveranciers en personeel naar de juiste zone

Het historisch centrum wordt in drie zones verdeeld: ‘Centrum Noord’, ‘Centrum Oost’ en ‘Centrum Zuid’. Het verkeer wordt in eerste instantie zo veel mogelijk langs de Ring en de Singel gestuurd en via signalisatie naar één van deze zones gestuurd. De aanwijzingsborden worden deze week geplaatst. Vervolgens moet het verkeer via centrale assen deze zones binnenrijden. Op deze kaart ziet u de zones. Ga na in welke zone uw onderneming zich bevindt en laat uw klanten, leveranciers en personeel weten welke afrit op de Ring ze het best nemen om u te bereiken.

Impact op bovenlokaal verkeer en de haven

De werken zullen ook de bereikbaarheid rond de stad en van de haven beïnvloeden. Bijkomend verkeer wordt verwacht op de alternatieve routes, zoals Ring en Singel. Het knooppunt Merksem zal extra belast worden. Verkeer van en naar het zuidelijke havengebied wordt daarom aangeraden om via het knooppunt Ekeren te rijden. De werken aan deze op- en afritten zullen op 22 mei volledig afgerond zijn.

Gebruik alternatieven

Omdat de werken ernstige hinder voor het autoverkeer zullen veroorzaken, kan het openbaar vervoer een beter alternatief zijn om de stad te bereiken. Het aanbod en mogelijkheden op tramlijnen 6,7, 8 en 10 worden vanaf 5 juni uitgebreid en maken betere verbindingen vanuit de Park & Rides mogelijk. Ook de fiets kan als alternatief worden ingezet.

Informatie en kaartmateriaal over de knip van de Leien vindt u hier.