Skip to main content

Voorstelling Voka HC Paper "Proactieve preventie"

Voka Health Community stelt de nieuwste Voka Paper "Proactieve preventie" voor op maandag 13 februari om 18u bij Voka te Brussel.

Het preventiebeleid is dringend aan verbetering toe: de indicatoren van healthybelgium.be tonen dat we op slechts 2 van de 11 preventiedoelstellingen voldoende halen: de vaccinatie van kinderen tegen mazelen en pneumokokken. De belangrijke groep chronische aandoeningen blijft afwezig in het overzicht. Voor hart & vaatziekten, COPD en diabetes – verantwoordelijk voor vele hospitalisaties, complicaties en bijhorende kosten - ontbreken cijfers over de resultaten van preventieve acties. Er wordt te weinig geïnvesteerd: voor de 80% aan ziekten die gerelateerd zijn aan levensstijl, spenderen we slechts 2% van het zorgbudget aan preventie (vs. 5% in best practice landen). Het Agentschap Zorg en Gezondheid – dé bevoegde overheid - spendeerde voor corona €0,6 per jaar per persoon aan de implementatie van preventie en beoogde in 2019 een stijging naar €2 tegen 2021.

Een degelijk preventiebeleid verdient een expliciete plek in ons welzijn- en zorgsysteem. Budgettair is dit een no brainer: het terugverdieneffect van goed onderbouwde preventieprogramma’s is herhaaldelijk aangetoond. Desondanks ontbreekt het aan een businessmodel: noch de patiënt noch de zorgvertrekker of zorginstelling kunnen wat verdienen aan een goede preventiepraktijk (integendeel!). Laat ons op korte termijn de regelgeving en financieel kader voorzien om systematisch gebruik te maken van preventie en stimulerende tools als populatiemanagement, preventiedossiers, gegevensdeling en big data, zorg op afstand, e-coaching en gebruikersportalen. Zo houdt preventie ons (financieel) gezond.

Tijdens de kennissessie van Voka Health Community stellen we de best practices en nieuwe beleidsaanbevelingen voor, gebundeld in onze nieuwste paper "Proactieve preventie". Meer informatie volgt nog, maar noteer je alvast maandag 13 februari om 18u bij Voka te Brussel in jouw agenda.

Adres

Voka
Koningsstraat 154-158
1000 Brussel

Wanneer

Prijs

Deelname prijs:

  • Leden Health Community: 60€/pp
  • Niet-Leden Health Community: 120€/pp
  • Patiëntenorganisaties lid van de Health Community kunnen gratis deelnemen (no-show fee van 65€/pp). 

Annulatievoorwaarden: De deelnameprijs blijft volledig verschuldigd tenzij de annulatie ons schriftelijk bereikt uiterlijk op maandag 6 februari 2023. Een vervanger mag steeds uw plaats nemen.  

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

IMU - vzw - Mediafin TTL
IMU - vzw - Bank van Breda