Skip to main content
 • Home
 • Activiteiten
 • Stop met brandjes blussen, start met probleemoplossend denken
Logo KamerAcademie

Stop met brandjes blussen, start met probleemoplossend denken

In 7 korte en krachtige stappen van probleem tot effectieve oplossing

Vaak zijn medewerkers een hele dag bezig met brandjes blussen. Ze lopen de hele dag rond van hier naar daar en weten ’s avonds niet te vertellen wat ze gedaan hebben. Door meer tijd vrij te maken om problemen structureel aan te pakken, gaan ze op lange termijn die tijd terug winnen en komt er tijd vrij voor andere, belangrijkere zaken. Ze kunnen problemen grondiger aanpakken door in eerste instantie een goede omschrijving te geven van het probleem. Vaak worden problemen omschreven vanuit een buikgevoel en niet van uit feiten en cijfers.

Inhoud
Door problemen te omschrijven met feiten en cijfers wordt duidelijk hoe groot het probleem is en kan op basis hiervan beslist worden hoe belangrijk het is om het probleem aan te pakken. Een tweede stap is op zoek gaan naar oorzaken. 20% van de oorzaken zijn verantwoordelijk voor 80% van het probleem. Dus als die 20% aangepakt worden, is het probleem voor 80% opgelost. In een derde stap kan de medewerker met zijn team brainstormen over mogelijke oplossingen, om in een vierde stap samen met zijn team (of zelfstandig of met zijn leidinggevende) te kiezen voor de beste oplossingen. Tenslotte staat en valt alles met een goed actieplan en een goede opvolging.

Aanpak
Samen met de deelnemers wordt een schema uitgewerkt om problemen systematisch (en dus diepgaander) te benaderen, aan de hand van 7 stappen. De deelnemers krijgen een case waarin ze deze technieken moeten toepassen. We bespreken met de deelnemers hoe een actieplan er uitziet. Aan de hand van een oefening laten we hen een activiteitenlijst opstellen, de logische volgorde bepalen en controlepunten inbouwen.

Na deze training hebben de deelnemers inzicht in:

 • de zeven stappen van probleemoplossend denken;
 • het belang van een probleemomschrijving op basis van feiten en cijfers;
 • het belang van de oorzaken aan te pakken;
 • de verschillende categorieën van oplossingen;
 • de regels van brainstormen;
 • de verschillende beslissingsmodellen;
 • het belang van een actieplan;

Na deze training vergroten de deelnemers hun competentie om:

 • een stroomdiagram te maken;
 • een Ischikawa-diagram te maken;
 • een pareto-analyse te maken;
 • creatief te brainstormen over mogelijke oplossingen;
 • het beslissingsproces in groep te begeleiden;
 • een actieplan op te stellen en uit te voeren.

Doelgroep
Deze training is bedoeld voor medewerkers, leidinggevenden of afdelingsverantwoordelijken die problemen regelmatig zien terugkeren en deze structureel willen leren aanpakken. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Jouw trainer
Chantal Hendrikse - Novare
Chantal heeft een zeer brede kennis van HR beleid en organisatieprocessen en heeft heel wat ervaring met het trainen van leiderschapsvaardigheden in verschillende sectoren. De 7 stappen van het probleemoplossend denken zitten dan ook ingebakken in haar lijf.

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen (Locatie Geel)
Kleinhoefstraat 9
2440 Geel

Wanneer

Prijs

Leden:
€ 340 Excl. BTW

VROEGBOEKKORTING: t.e.m. 6 september 2019 betaal je als Voka lid slechts € 306.

Niet-leden:
€ 510 Excl. BTW

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

KMO-portefeuille
Bespaar tot 40% op jouw deelnameprijs. Het projectbedrag is € 340/leden en € 510/niet-leden. Indien je inschreef voor 6 september 2019 dan is het bedrag € 306. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Ons registratienummer is DV.O104982. 
Meer info: www.kmo-portefeuille.be

Annulatievoorwaarden:
Annulering van jouw inschrijving is, uitsluitend schriftelijk (per e-mail), mogelijk tot 10 werkdagen voor het begin van het seminarie. Vanaf 10 werkdagen blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Jouw plaats mag echter altijd door een collega worden ingenomen.

Meer info
kameracademie.mk@voka.be
Tel: 014/56.30.30

Banner CapitalLink
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Deloitte Private
pfl
Varo
Intervest Offices & Warehouses - Greenhouse