Skip to main content

Scouting Industrie 4.0

Iedereen heeft al wel een presentatie gezien van de vierde industriële revolutie, waarbij de theorie vaak evident lijkt. Maar in de industrie is zo’n digitale evolutie minder vanzelfsprekend, bedrijven kunnen niet zomaar hun infrastructuur en business model overboord gooien. Door bedrijven aan het woord te laten krijgen de deelnemers inzichten over de voorbereiding die noodzakelijk is om te kunnen transformeren. Welk proces moet er eerst aangepakt worden? Vervolgens worden we meegenomen voor een rondleiding doorheen de productie, zo koppelen we de theorie aan de praktijk!

Met het  Scouting 4.0 traject speuren we naar 6 innovatieve productiebedrijven en brengen hen een bezoek. 
Deze Vlaamse pioniers hebben de eerste stappen gezet richting Industrie 4.0 en trachten pijlers te integreren in hun productieproces. Naast een getuigenis van het gastbedrijf, krijgen ook twee onafhankelijke providers van de technologie het woord. De focus ligt op het transformatieproces: 

 • Welke voorbereiding is noodzakelijk om te kunnen transformeren?  
 • Welke hindernissen bevinden zich op het pad?  
 • Welke technologie werd uiteindelijk gekozen? 
 • Hoe betrokken we onze medewerkers? 

Vervolgens worden jullie meegenomen voor een  interactieve rondleiding door het gastbedrijf en krijgen jullie uitleg over de verschillende processen, de opzet en de valkuilen. Zo koppelen we de praktijk aan de theorie.
Na de rondleiding hebben ze de mogelijkheid om te netwerken, terwijl ze genieten van een hapje en drankje.

Doelgroep 

 • Technische directeurs 
 • Procesleaders 
 • Bedrijfsleiders KMO 
 • IT-managers 
 • Innovatiemanagers 
 • Productiemanagers 
 • Industrial Engineers 
 • Lean Experts 
 • Hoofd Technische dienst 
 • Manager smart factory 
 • Zaakvoerder KMO 

 
Niet voor adviesverlenende diensten-, service- en consultancy bedrijven. Concurrenten van gastbedrijven kunnen geweigerd worden voor het desbetreffende bedrijfsbezoek.

Sessie 1: Kick-off: Slimme sensoren & Data-management

Sensoren zijn de ogen en oren van machines en bedrijfsinstallaties. Ze moeten nauwkeurig toezicht houden op het productieproces en machineomgevingen. Om deze taak uit te voeren, passen de sensoren zich continu aan aan het proces en de omgeving terwijl ze snel functionele data naar het besturingssysteem doorsturen. 
Gastbedrijf: Den Berk
Datum: 10 juni 2021

Sessie 2: Operator Support - Digitale werkinstructies Baltimore Aircoil International

Het digitaliseren van werkinstructies opent nieuwe mogelijkheden, waaronder papierloos werken, nauwkeurig meten, controleren en de kans op fouten aanzienlijk verkleinen.
Datum: 9 september 2021

Sessie 3: Drones & Automated Guided Vehicles @ Port of Antwerp

Drones & AGV in de maakindustrie worden efficiënt ingezet om essentiële locatie- en productiedata te verzamelen. De technologie stelt ons in staat om  snel, wendbaar en zeer compact te handelen. 
Zie je ze vliegen? Port of Antwerp zet autonome drones in! De drone ondersteunt diverse acties waarbij perspectief vanuit de lucht een toegevoegde waarde betekent.
Datum: 12 oktober 2021

Sessie 4: Predictive Maintenance

De komst van het Internet of Things (IoT) betekent een enorme groei van data over je producten, machines en onderdelen. Op basis van data en met behulp van AI kun je vervolgens voorspellen wanneer het juiste moment is om onderhoud te plegen, maar ook storingen vóór zijn en machines of productieketens continu verbeteren. Met als resultaat een verlaging van de onderhoudskosten en een hogere beschikbaarheid.
Datum: 18 november 2021

Sessie 5: Co-Bot/Robot

Ontdek wat een cobot allemaal kan en waar hij kan voor worden ingezet. Hoe gaat het onze manier van werken veranderen en ons leven gemakkelijker maken? Pick-and-place-handelingen, assembleren of zelfs verlijmingen... allemaal toepassingen waar de cobot geen problemen mee heeft! Zonder jou is de cobot maar een machine...
Datum: 9 december 2021 

Sessie 6: Machine upgrade @ IRS Robotics

Veel productiebedrijven maken gebruik van industriële machines of installaties van enkele tientallen jaren oud. Deze systemen zijn nog niet aan het einde van hun (mechanische) levensduur, maar bieden niet de binnen het industrie 4.0-paradigma gewenste functionaliteiten en energie-efficiëntie. Het upgraden van machines biedt tal van voordelen: naast de kostenbesparing, profiteren bedrijven van een langere levensduur en verbeterde energie-efficiëntie van hun machines. Bovendien zijn geüpgradede machines productiever. 
Datum: 13 januari 2021 

Praktisch

Scouting 4.0 start op in juni met een kennismaking en een eerste bedrijfsbezoek. Vanaf september gaan de volgende bedrijfsbezoeken van start om zoveel mogelijk fysiek te kunnen laten doorgaan. Je kan je nu reeds registreren gezien de beperkte plaatsen
Lidmaatschap van deze Scouting staat op de naam van het bedrijf, niet op een persoon. Indien je niet naar een sessie kan komen of iemand anders binnen de organisatie beter geschikt is voor een bepaald thema, staat het dus vrij iemand anders te sturen.

Wij houden rekening met deze preventiemaatregelen.
Wij houden 1,5 meter afstand van elkaar en respecteren de social distancing, zowel binnen als buiten.
Indien er geen 1,5 m afstand kan gegarandeerd worden vragen wij je om je mondmasker te dragen (bijvoorbeeld tijdens de koffiepauze, bij het binnenkomen en het verlaten van de vergaderzaal, wanneer je naar het toilet gaat,…).
Zalen en lokalen worden verlucht, materiaal wordt consequent gedesinfecteerd
In ons gebouw geldt een looprichting die aangegeven is op de vloer, gelieve deze te respecteren.
Handgels staan ter beschikking in elke zaal en in de hal.
We volgen de situatie op de voet en houden ingeschreven deelnemers op de hoogte rond eventueel extra maatregelen of wijzigingen.

 

Logo VOka Vlaio voor call aio

Contactpersoon

Arne Vanlaer

Adviseur digitalisering en innovatie

Wanneer

Prijs

€ 1000,- excl. btw

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt. Annuleren van een inschrijving kan enkel elektronisch via Kim.kerkhofs@voka.be tot 10 werkdagen voor aanvang van de sessie. Nadien blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

De Kamer behoudt het recht de spreker(s) te wijzigen en/of een activiteit te annuleren mits voorafgaande verwittiging. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort. Deelnemers hebben in dit geval geen recht op schadevergoeding. 

Bij inschrijving ga je ermee akkoord dat Voka - KvK Mechelen-Kempen foto's waarop je eventueel bent afgebeeld, vrij mag aanwenden voor commercieel gebruik.

Advertentie Vermant - mei