Skip to main content

Oorsprong en de leveranciersverklaring in de praktijk

De oorsprongsreglementering is geen eenvoudige materie. Voka Oost-Vlaanderen brengt verheldering met een basisopleiding die jou wegwijs maakt in alle formaliteiten, gunstige invoertarieven, oorsprongsbewijzen en meer.

Oorsprong en de daartoe bestaande bewijzen zijn essentiële begrippen inzake het sluiten van handelscontracten met partners uit welbepaalde derde landen. Bij import genieten zendingen die vergezeld zijn van een preferentieel oorsprongsbewijs doorgaans van een gunstig invoertarief en is het aldus een kostenverlagend element. Voor een exporteur is het een interessante verkoopsfactor ten behoeve van klanten die gevestigd zijn in landen die betrokken zijn bij de oorsprongsovereenkomsten.

In het volledige oorsprongsgebeuren is de leveranciersverklaring van het allergrootste belang. Heel wat bedrijven ondervinden moeilijkheden met het opstellen van deze verklaring en de interpretatie van de hierop te vermelden gegevens. Om dit document correct te kunnen opstellen is een goede kennis van de oorsprongsregels vereist.

Dit komt zeker aan bod 

 • Belang en nut van oorsprong
 • Wat is oorsprong?
 • Regels van oorsprong
  • geheel en al verkregen producten
  • toereikende bewerking
  • cumulatieregels 
 • No-drawback regel
 • De herziene Pan-Euro-Mediterrane (PEM) oorsprongsregels (met o.a. het certificaat EUR-MED)
 • Oorsprongsbewijzen i.v.m. met Turkije
 • Leveranciersverklaring: wettelijke basis, soorten, vermeldingen (welk gevolg heeft het indien je de vermelding “no cumulation applied” al dan niet aankruist op uw verklaring?)
 • De bewijzen van oorsprong
 • Controle op de bewijzen
 • Vereenvoudiging toegelaten exporteur en geregistreerd exporteur: voorwaarden, aanvraag, vergunning

Dit alles overgoten met een sausje van praktische voorbeelden en case studies.

Doelgroep

Bedrijven die handel drijven met de EVA-landen (Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein), de Balkanlanden (Servië, Montenegro, Noord-Macedonië, Kosovo, Bosnië en Herzegovina en Albanië), Turkije, de Faeröer-eilanden, de Maghreb-landen (Marokko, Tunesië en Algerije), de Machraklanden (Egypte, Syrië, Libanon en Jordanië), de PLO, Israël, Oekraïne, Georgië, Moldavië, de landen van de Europese Unie, Japan, Vietnam, Zuid-Korea, Mexico, Singapore, niet te vergeten het Verenigd Koninkrijk en nog enkele landen.

Jouw experten 

Josse Verbeken - Administratie der Douane & Accijnzen, Centrum Beroepsopleiding Douane Brussel

Kerstien Celis – Lector douane aan HOGent, Artesis Plantijn, Odisee en Kluwer-NCOI

Contactpersoon

Pascal Buysse

Exportdocumenten

Adres

Voka Oost-Vlaanderen
Lammerstraat 18
9000 Gent

Wanneer

Prijs

Voka-leden: € 400 (excl. btw)

Niet-leden: op aanvraag 

Nog geen lid? Neem contact op met welkom@voka.be voor info over onze vele ledenvoordelen.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

 10% korting voor een tweede deelnemer van hetzelfde bedrijf.

Voor deze activiteit kan u kmo-portefeuille aanvragen, indien u hiervoor in aanmerking komt. Ons registratienummer is DV.O105301. Registreer u nu op www.kmo-portefeuille.be

kmo-portefeuille

Gent Jazz