Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Ontdek hoe uw productieproces (verder) geautomatiseerd kan worden
Scouting

Ontdek hoe uw productieproces (verder) geautomatiseerd kan worden

Maak kennis met toepassingen van industrie 4.0 op bezoek bij innovatieve productiebedrijven

Veel bedrijven zijn zoekende naar geschikte technologieën om hun productieomgeving (verder) te automatiseren. Want dit zorgt voor een optimalisatie van processen, kortere doorlooptijden en een efficiëntere werking. Ondanks de vele voordelen is automatisatie alleen niet altijd even makkelijk door te voeren. Welke voorbereiding is nodig om te kunnen transformeren? Welk proces moet er eerst worden aangepakt? Hoe begint u aan de transformatie? Op al deze vragen krijgt u een antwoord tijdens dit traject.

In zes sessies gaat u op bezoek bij evenveel innovatieve productiebedrijven. Deze Vlaamse pioniers hebben de eerste stappen gezet in verdere automatisatie van hun productieproces. Zij getuigen over hun ervaringen en problemen waarmee ze kregen af te rekenen. Een rondleiding maakt u meteen duidelijk hoe zij het hele proces in de praktijk hebben aangepakt.
Naast een getuigenis van een bedrijfsverantwoordelijke komen ook twee onafhankelijke technologieproviders aan het woord. Zo krijgt u een antwoord op al uw concrete vragen. Nadien kunt u volop netwerken met andere deelnemers.  

Volgende zaken komen tijdens dit traject aan bod:

Online Kick-off

Tijdens deze online sessie komt u te weten wat industrie 4.0 juist inhoudt en wat dit betekent voor de toekomst van bedrijven. Ook komt u te weten welke rol artificiële intelligentie in deze context speelt en hoe u hiermee uw productieproces kunt optimaliseren.

sessie 1: Predictief onderhoud - Niko

Predictief onderhoud zorgt voor een tijdig onderhoud van machines op basis van data. Sensoren op de machines sturen gegevens door in realtime. Met die informatie is het mogelijk om het aangewezen onderhoudsmoment voor de machines te voorspellen. Deze manier van werken voorkomt uitval en vertragingen in het productieproces.
Niko maakt momenteel de shift van preventief onderhoud naar predictief onderhoud. Zij zijn dus het ideale bedrijf om toe te lichten welke uitdagingen deze implementatie met zich meebrengt.

 

Sessie 2: Drones & automatisch geleide voertuigen - Port of Antwerp

Automatisch geleide voertuigen kunnen zich autonoom verplaatsen door een magazijn, distributiecentrum of productiefaciliteit. Bijvoorbeeld Port of Antwerp maakt gebruik van deze technologieën. Ook drones ondersteunen diverse acties binnen de haven, zoals ligplaatsbeheer, incidentmanagement en detectie van olievlekken of drijfvuil.

Sessie 3: Operator support - EOSOL

Werknemers zijn goud waard, zeker als ze de werkinstructies goed kennen, juist opvolgen en lang in uw onderneming werkzaam blijven. Bij EOSOL zijn ze zich hiervan bewust en krijgen de werknemers de verantwoordelijkheid om zelf te bepalen wat de beste productieflow is. Dit doen ze aan de hand van digitale infoschermen, Het kapteren van kennis aan de hand van video’s en het herleiden van de opleidingstijd en foutenmarge tot een minimum.

Sessie 4: Slimme sensoren en datamanagement

Sensoren houden nauwkeurig toezicht op het productieproces. Elke verandering in het systeem of in de omgeving nemen ze waar. Deze informatie sturen ze door naar de cloud of een ander systeem, zoals een processor. Analyse hiervan maakt het mogelijk om snel inzichten en trends in het proces te bepalen.

Sessie 5 : Robots & cobots - Atlas Copco

Ontdek bij Atlas Copco de talloze mogelijkheden van collaborative robots (cobots) en robots voor werknemers en productie. Het imago van de cobot wordt alsmaar meer geboost en hun aanwezigheid in bedrijven neemt alsmaar toe. Vroeger stond de industriële robot afgeschermd van de werknemers om onafhankelijk een specifieke taak uit te voeren. Met de cobot, die gespecialiseerd is in het samenwerken met werknemers, is dat niet meer het geval. De cobot biedt tal van mogelijkheden: optimalisatie van het productieproces door pick-and-placehandelingen, versnellen van het productieproces, assembleren, …

Sessie 6: Machine-Upgrade - IRS Robotics

Welk bedrijf zou nu niet gelukkig worden van een optimalisatie van zijn productieproces, zonder de kosten van nieuwe machines te moeten dragen? Een upgrade van oude machines maakt dit nochtans mogelijk. Veel productiebedrijven maken gebruik van industriële machines of installaties die tien tot zelfs tientallen jaren oud zijn. Hoewel deze systemen nog niet aan het einde van hun (mechanische) levensduur zijn, bieden ze niet meer de gewenste functionaliteiten en energie-efficiëntie. Een upgrade kan de snelheid van deze machines opvoeren, hun levensduur verlengen én tot een efficiëntere productie leiden.

Doelgroep

  • Bedrijfsleiders
  • Innovatiemanagers
  • Productiemanagers
  • Technische directeurs
  • R&D verantwoordelijke

De plaatsen zijn beperkt, aarzel dus niet en schrijf je in voor dit inspirerende traject!

Vlaio

Contactpersonen

Victor de Beukelaar

Adviseur innovatie en digitale transformatie

Laura Govaerts

Coördinator innovatie en digitale transformatie

Wanneer

Prijs

1000 euro (excl. 21 % btw) voor het hele traject

Deze prijs is mogelijk dankzij de financiële steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen via het programma ‘Samen voor #sterkondernemen’.

KMO-portefeuille is niet van toepassing.

Voorwaarden

Annulatie

Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 17 juni. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen.

Privacy

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Gosselin
Welt white paper
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans