Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
Voka Opleiding

Ken jij als bestuurslid jouw aansprakelijkheden en risico's?

Bestuurdersaansprakelijkheid én verzekering

Eigen aan ondernemers is hun bereidheid om risico’s te nemen. Om hierbij het privévermogen af te zonderen van het ondernemersrisico wordt veelal geopteerd om de onderneming te voeren onder de vorm van een vennootschap. Deze afscheiding komt evenwel meer en meer onder druk te staan nu bestuurders steeds vaker aansprakelijk gesteld worden voor schulden van de vennootschap. In een steeds claimgevoeliger maatschappij draagt ook de wetgever bij aan dit klimaat door in allerlei wetgeving nieuwe grondslagen voor aansprakelijkheid vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van de bestuurdersaansprakelijkheid op fiscaal en sociaalrechtelijk vlak. Bovendien is ook de strafrechter niet mild voor bestuurders.

In het nieuwe vennootschapsrecht is weliswaar een “cap” op de bestuurdersaansprakelijkheid voorzien, maar slechts voor zogenaamde lichte fouten, wat het nut van de cap grotendeels uitholt.

Bijgevolg verhoogt het risico dat de bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor inbreuken of fouten bij de uitoefening van hun mandaat. 

Inhoud

Tijdens deze praktische opleiding worden o.a. volgende thema’s behandeld:

  • Wie mag wat beslissen in een vennootschap? En houdt de beslissingsbevoegdheid automatisch ook de handtekeningsbevoegdheid in? En wat als ik de regels terzake niet respecteer?
  •  Welke zijn de diverse aansprakelijkheidsgronden? Zijn er nieuwe risico’s door het gewijzigde vennootschapsrecht (bv. de aansprakelijkheid van het bestuur bij uitkeringen uit de BV) of het nieuwe burgerlijk wetboek.
  • Wie kan een bestuurder dagvaarden?
  • Kan ik moeten opdraaien voor de fouten van mijn collega-bestuurders?
  • Wat is het belang van een rechtsgeldige kwijting?
  • Welke technieken kunnen worden aangewend om de bestuurder te vrijwaren tegen aansprakelijkheidsvorderingen?
  • Kan ik mij verzekeren voor dit risico en wat zijn belangrijke aandachtspunten hierbij?

Doelgroep

Bestuurders, zaakvoerders, bedrijfsleiders, financiële directeurs, controllers en accountants

> Ik schrijf me in

Jouw experten

Luc Eberhardt - Deloitte Private, Tax & Legal Services

Luc is Director bij Deloitte Private, Tax & Legal Services in Antwerpen. Hij is jurist en voornamelijk actief in het vennootschapsrecht.
Met hun team van Corporate juristen focussen ze zich op allerhande vennootschapsrechtelijke thema’s, zoals: oprichten van vennootschappen, formuleren van statuten, allerhande herstructureringen (fusies, (partiële) splitsingen), opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten, optie-overeenkomsten, bestuurdersovereenkomsten, M&A-contracten en brede advisering over deze materies, waaronder bestuurdersaansprakelijkheid.
 

Luc Eberhardt

Karel Erreygers - Deloitte Private, Tax & Legal Services

Karel is Consultant bij Deloitte Private, Tax & Legal Services in Antwerpen. Hij maakt deel uit van het team van Corporate juristen en houdt zich bezig met dezelfde thema’s als Luc Eberhardt.

Karel Erreygers

Interesse in de andere sessies van dit traject?

Schrijf je dan in voor het gehele traject of kies één of meer van volgende sessies: 

Past deze datum niet of is de opleiding volzet, klik dan hier voor een actueel overzicht.

Adres

Voka Kvk Mechelen - Kempen (kantoor Geel)
Kleinhoefstraat 9
2440 Geel

Wanneer

Prijs

Leden:
€235 (excl. btw)

10% korting vanaf een 2de deelnemer van hetzelfde bedrijf

Niet-leden:
€355 (excl. btw)

Klik hier voor meer info over jouw ledenvoordelen

Voorwaarden

Lees hier onze voorwaarden.

KMO-portefeuille

Bespaar tot 30% op jouw deelnameprijs. Het projectbedrag is €235/leden en €355/niet-leden. Vanaf de 2de deelnemer van hetzelfde bedrijf is het projectbedrag als lid van Voka €211,50. De aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Ons registratienummer is DV.O104982. Je kan hiervoor 3,5 opleidingsuren en het thema bedrijfsstrategie ingeven. Klik hier voor meer info.

KMO-portefeuille

Meer info?