Kostprijscalculatie

07/05/2019

Workshop: Een betrouwbare kostprijscalculatie als bron voor betere beleidsbeslissingen.

De laatste jaren staan de marges onder druk in tal van sectoren. De winstgevendheid wordt bepaald door een combinatie van verkoopprijs en kostprijs. De eerste is meestal een bekende, de laatste daarentegen ‘denken’ vele organisaties te kennen. Echter zoals de trainer van dit programma pleegt te stellen: “beter geen kostprijsinformatie, dan verkeerde kostprijsinformatie”. Verkeerde informatie leidt immers tot verkeerde beslissingen.

Dit programma geeft je een duidelijk inzicht in de kostengedragingen, kostprijsmethoden en hun toepassingen. Vooral de kostencalculatorische principes waarmee je rekening moet houden om tot een betrouwbare én beheersbare kostprijscalculatie te komen, staan centraal.

De training is een combinatie van theoretische onderbouw en een zeer praktisch hanteerbare aanpak. Tal van voorbeelden uit verschillende sectoren worden aangehaald.


Doelgroep en voorkennis
Bedrijfsleiders, directeurs en managers uit de meest uiteenlopende sectoren en uit alle functionele deelgebieden. Financieel georiënteerde deelnemers krijgen een betere kijk om hun kostprijssysteem op te zetten of aan te passen, functionele managers krijgen een betere kijk op hoe kostprijsinformatie beter te gebruiken in hun korte en langetermijn beleidsbeslissingen.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 15, zodat er ruimte is voor eigen inbreng en groepsdiscussies. De cursus zit vol met praktijkvoorbeelden en nuttige tips.


Programma
De bedrijfseconomische rol van finance (management accounting & control)

Kostprijscalculatie: van theorie naar praktijk

 • Kostenterminologie
 • Vast/Variabel
 • Direct/Indirect
 • Kostensoort/Kostenplaats/Kostendrager
 • Toepassingen van kostprijscalculatie
 • Kostencalculatorische principes
 • Winstgevendheidsanalyse (klant/product/markt)
 • De kracht van contributie
 • Wat met schommelingen in bezetting


Full Costing, Direct Costing, Activity Based Costing, Target Costing: wat kiezen?

Budgetten als uitgangspunt van voorcalculatie

 • Budgetteren
 • De budgetronde
 • Het kostenbudget


Uitgebreid voorbeeld en toepassingen


Docent
Peter Manet begon zijn carrière in deze materie en heeft sindsdien tientallen kostprijstrajecten in de praktijk uitgewerkt en geïmplementeerd. Peter is een zeer ervaren trainer en consultant bij Manet Management in Motion. Hij werkte als cost accountant bij Philips en De Ster en is jaren projectleider geweest in costing projecten als senior manager bij Ernst&Young en Partner bij Deloitte. Peter is tevens (mede-)bedrijfseigenaar van een aantal KMO’s en zetelt als onafhankelijk bestuurder in verschillende Raden van Bestuur. Hij is gastprofessor aan de H.U. Brussel en veelgevraagd spreker of conferenties en trainingsdagen. 

 

Deze opleiding voldoet aan de norm inzake permanente vorming bij het IAB en BIBF:
- erkenningsnummer IAB: B0514/2016-09
- erkenningsnummer BIBIF: 93249

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuilleMensuraProximussyntra

Tags