Impact & opportuniteiten van het hervormde vennootschapsrecht

25/01/2018

Onlangs werd de hervorming van het verouderde vennootschapsrecht voorgesteld. Hierdoor krijg je als onderneming efficiënte werkinstrumenten en kan je aantrekkelijker worden voor investeerders en overnemers. Men zal de bestaande structuren herleiden tot vier vormen: de bvba, de maatschap, de cvba en de nv. Kom meer te weten over de opvallendste wijzigingen en regels.

Onlangs werd de nota voor een grondige en coherente hervorming van het verouderde Belgisch vennootschapsrecht en verenigingsrecht in de commissie economisch en handelsrecht voorgesteld. Dit is nodig om onze ondernemingen en verenigingen efficiënte werkinstrumenten te geven en vooral om ons land vanuit concurrentieel oogpunt nog aantrekkelijker te maken voor investeerders en ondernemers. Het is de bedoeling om de bestaande structuren tot vier vormen te herleiden: de bvba, de maatschap, de cvba en de nv. Deze vier vormen werden gekozen, omdat alle andere bestaande vormen juridisch kunnen teruggebracht worden tot dit viertal. Hiervoor zal een voldoende lange overgangstermijn worden voorzien.

Eén van de opvallendste wijzigingen is de bvba, waarbij de kapitaal- en kapitaalbeschermingsregels worden afgeschaft. Men zal zelf kunnen beslissen hoeveel maatschappelijk kapitaal wordt ingebracht. De controle op de solvabiliteit en de liquiditeit wordt strenger gecontroleerd door strengere regels wat betreft aansprakelijkheidssancties voor bestuurders, toereikend aanvangsvermogen, financieel plan, enz…

Tijdens deze actua opleiding met spreker Bart Apers (international liaison partner tax bij Crowe Horwath Belgium) krijg je een overzicht van de opvallendste wijzigingen en regels en krijg je de kans om jouw concrete vragen voor te leggen aan de expert. Zo dient deze sessie zich bijzonder interessant aan voor eigenaars en ondernemers die hun vennootschapsvorm willen optimaliseren in het kader van overdracht, overname of verkoop.

Programma

  • 09.00 u.    Ontvangst met koffie
  • 09.30 u.    Aanvang opleiding
  • 11.00 u.    Korte break
  • 12.30 u.    Einde opleiding

Meer informatie

Contacteer Alain De Cuyper via alain.de.cuyper@voka.be of 015 45 10 20.

In samenwerking met:

Kmo-portefeuille