Skip to main content

Hoe financier ik mijn groei?

Groeien kost geld. Extern kapitaal kan jouw onderneming de financiële boost geven om verder te groeien. Maar hoe zet je de eerste stappen in de voor jou onbekende wereld van financiering? 

Als ondernemer heb je waarschijnlijk verschillende ambities en is groeien er één van. Een portie gezonde ambitie volstaat echter niet om deze groei waar te maken. In de eerste plaats moet je budget voorzien om de bijhorende investering te kunnen financieren. Een goede voorbereiding verhoogt de kansen alvast op een positief dossier bij financiële instellingen. Tijdens deze opleiding werken we in 3 halve dagen een financieringsstrategie uit op basis van jouw financieringsnoden en sluit je af met een concreet plan van aanpak.

Programma

Sessie 1 - Groeien kost geld: hoe kan ik inschatten hoeveel geld ik nodig heb om mijn geplande groei te financieren?

 • We vertalen het ondernemingsplan naar een financieel plan
 • Hoewel er winst wordt gemaakt, hebben we toch niet voldoende cash. We bekijken hoe dit komt.
 • We maken een inschatting hoeveel er zal geïnvesteerd moeten worden in vaste activa (zogenaamde “capex” of “capital expenditures”)
 • We berekenen enerzijds over hoeveel “overschot aan lange termijn middelen” de onderneming vandaag eventueel beschikt (bedrijfskapitaal) maar anderzijds ook hoeveel geld er in de nabije toekomst nodig zal zijn om de groei en de dagdagelijkse exploitatie te financieren: we analyseren m.a.w. de behoefte aan bedrijfskapitaal afgestemd op de strategie die de onderneming wil realiseren.
 • We bekijken hoeveel, wanneer en welke vorm van financiering in welke gevallen nodig is en kijken of dit Lange termijn of korte termijn middelen moeten zijn?
 • Tot slot maken we een thesaurieplan op en tonen we hoe we dit kunnen gebruiken als dashboard.
   

Sessie 2 - Ik weet hoeveel geld er nodig is maar welke zijn de verschillende financieringsvormen en waar kan ik die vinden? 

 • We bieden een overzicht van de verschillende financieringvormen: klassieke financiering, aandelen en tussenvormen zoals “mezzaninefinanciering” en stellen ons volgende vragen:
  • Wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende vormen? Wat zijn de specifieke aandachtspunten?
  • Bij welke partijen kan je deze financiering zoeken? We overlopen zowel publieke als private initiatieven die in dit kader bestaan.
  • Wat zijn de specifieke aandachtspunten al naargelang bij wie we gaan aankloppen?
 • We overlopen de meest gebruikte waarderingsmethoden van een onderneming indien je bijkomend kapitaal gaat ophalen.


Sessie 3 - Ik weet nu hoeveel geld ik nodig heb en onder welke vorm. Maar bij wie kan ik hiervoor aankloppen? En hoe pak ik dit concreet aan?

 • We overlopen wat de verschillende mogelijkheden zijn om een financieringsronde (“private plaatsing”) te organiseren.
 • We overlopen de techniek van de “controlled auction” waarbij verschillende potentiële investeerders tegelijkertijd (binnen een strikte procedure) uitgenodigd worden om een bod uit te brengen. Hoe lang duurt dit en wat zijn de aandachtspunten?
 • Hoe bereid je je “due diligence” voor?
 • We overlopen tevens een aantal belangrijke documenten en clausules die in een dergelijke transactie aan bod komen.

Trainer - Eric Metsers

Eric Metsers

Tussen 1989 en 2006 bekleedde Eric diverse management posities binnen Generale Bank / Fortis Groep. Eric was voornamelijk actief binnen de kredietafdeling, risk management en corporate finance. In 2006 richtte hij zijn consultingbedrijf Finpartner op dat actief is in het domein van fusies & overnames, business plans en de begeleiding van groeibedrijven.

 

 

Vlaio

 

Contactpersoon

Kris Beterams

Coördinator Business Model Innovation Alliance

Adres

Kinnarps
Heide 15
1780 Wemmel

Wanneer

Prijs

€ 550 (excl. btw) inclusief ontbijt

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

Proximus