Skip to main content
 • Home
 • Activiteiten
 • De Wissel - Inspiratiesessie rond bedrijfsoverdracht en -overname

De Wissel - Inspiratiesessie rond bedrijfsoverdracht en -overname

De bedrijfswereld kent een kantelmoment: zaakvoerders uit de babyboomgeneratie naderen de pensioenleeftijd, en de eerstvolgende jaren komen heel wat bedrijven op de markt.

Of u nu zin heeft om zich in het ondernemersleven te storten, wil groeien door overname of klaar bent om de fakkel door te geven: bedrijfsoverdracht is een zeer actueel thema. Wij zetten u graag op weg met een inspiratiesessie op 14 oktober rond opvolging en overname, naar aanloop van de Week van de Bedrijfsoverdracht. Zowel overlaters als overnemers zijn welkom, zowel familiaal als niet-familiaal.

De wissel

Wist u dat…

 • Maar liefst 30% van de 60-plussers nog geen voorbereidingen heeft getroffen voor overdracht van zijn of haar bedrijf, hoewel zo’n proces tot 10 jaar kan duren?
 • Dat 53% van de 50-plussers zijn bedrijf binnen de familie wil houden, maar daar uiteindelijk slechts 20% in slaagt?
 • Dat de overlevingskans van een onderneming bij starten door overname zo’n 90% bedraagt?

Op 14 oktober wijden we u met een ochtendsessie in in de wereld van de bedrijfsoverdracht.
Na een licht netwerkontbijt laten we een ervaren bedrijfsleider aan het woord die in verschillende bestuurs- of adviesraden zetelt en vertelt uit eigen ervaring over de meerwaarde van een externe blik op een onderneming met het oog op het overdrachtsproces.
Vervolgens sluit u aan bij één van de experten van Deloitte, voor een interactieve workshop rond het thema van uw keuze: waardering van het bedrijf, successierechten of het overdrachts- en overnameproces.

We sluiten af met een Q&A-ronde waar u antwoordt krijgt op al uw vragen over bedrijfsoverdracht, en stellen een aantal interessante trajecten voor die van start gaan in het voorjaar 2020 rond het thema overdracht en overname:

 • Transitio: een lerend netwerk waarbij kmo-zaakvoerders die nadenken over de toekomst van hun bedrijf, in 10 sessies gecoacht worden hoe ze hun bedrijf transfer ready kunnen maken.
 • Familio: hét groepstraject voor familiebedrijven die overwegen om in de nabije toekomst een generatiewissel door te voeren.
 • Next Generation: Algemeen management-traject voor de familiale opvolger
 • Groeien door overname: 4 interactieve sessies rond het strategisch proces van een overname

Doelgroep

 • Zaakvoerders, eigenaars en bedrijfsleiders die hun onderneming willen overlaten
 • Ondernemende geesten die een bedrijf willen overnemen (om te starten of te groeien)
 • Beide generaties familiale ondernemers, zowel overlaters als overnemers

Programma

 • 08.30 – 09.00 u. Ontvangst met ontbijt
 • 09.00 – 09.30 u. Verwelkoming en plenaire sessie rond ‘deugdelijk bestuur’ (corporate governance, externe blik op uw bedrijf, rva/rvb,..)
 • 09.30 – 10.15 u. Keuze uit workshop (en bijhorende case) rond:

1. Waardering
Wat is de waarde van uw onderneming? De vuistregels en het subjectieve karakter.
De waardering van aandelen van een onderneming is indicatief, theoretisch en kan op verschillende manieren gebeuren. Met deze workshop willen we u een inzicht geven in de parameters die er bij een waardering toe doen en waar u als ondernemer/aandeelhouder een impact op heeft.
 
2. Overnameproces
In enkele stappen naar een succesvolle koop of verkoop
Een bedrijf overnemen, kopen of verkopen is één van de belangrijkste beslissingen die je als ondernemer/aandeelhouder kan nemen. Tijdens deze workshop verwerf je een overzicht van het overnameproces, dat je zal toelaten om samen met uw adviseur(s) op het gepaste ogenblik gefundeerde keuzes te maken.
 
3. Familiale bedrijfsoverdracht
Een familiale bedrijfsoverdracht is een traject, geen transactie
Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in de verschillende fasen van het familiaal overdrachtsproces en ontdekt u welke aspecten er allemaal van belang zijn om van de familiale overdracht een succes te maken. U krijgt zo de nodige handvaten aangereikt om uw eigen opvolgingsplan vorm te kunnen geven.
 

 • 10.15 – 10.30 u. Plenair slotwoord met toelichting Voka-trajecten
 • 10.30 – 11.00 u. Napraten tijdens netwerkmoment

Informatie en inschrijvingen

Inschrijven kan tot 10 oktober 2019. Meer weten? Stuur een mailtje naar netwerking.gent@voka.be of bel 09 266 15 60.

Partners

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Coördinator netwerking

Adres

Voka Box
Lammerstraat 18
9000 Gent

Wanneer

Prijs

Gratis

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

 

Annuleren kan schriftelijk via netwerking.gent@voka.be tot 10 oktober 2019. Indien u niet verwittigt, zijn we genoodzaakt een no-show-fee te factureren voor catering- en administratiekosten. U kunt uiteraard steeds een collega sturen in uw plaats wanneer u onverwacht verhinderd bent.

 

Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
BovaEnviro+
GutzandGlory
G4S
Soundfield
Jobat Media