Ambassadeurslunch Zuid-Korea

23/02/2018

Zuid-Korea is in Azië op dit ogenblik de vierde grootste economie (na Japan, China en India). In slechts vier decennia voltrok zich ‘het Mirakel op de Han rivier’. In de jaren 60 had het land nog een bbp vergelijkbaar met dat van een ontwikkelingsland. Vandaag is het een bijzonder sterke exportgerichte marktspeler.

Zuid-Koreaanse ambassadeur
Z.E. Kim Hyoung-zhin

Zuid-Korea is lid van de G20. Volgens de Wereldbank was deze Aziatische tijger 's werelds 11e grootste economie in 2015. Dat jaar bedroeg het bbp 1378 miljard USD. Voor 2016 wordt het bbp geschat op 1404 miljard USD. Het bbp per inwoner in 2015 bedroeg 27.222 USD.

De voorbije twee jaar kende de export van Zuid-Korea een negatieve groei. De eerste cijfers voor 2017 wijzen echter op een kentering. Gedurende de eerste 2 maanden steeg de export al met 26,2%. Dit is te danken aan de verkoop van halfgeleiders, petrochemicaliën en de auto-industrie. Experts schatten het groeipercentage van de export in 2017 tussen 2,9 en 4,8% vooral binnen de medische industrie, ICT, software, hardware & communicatietechnologie, voeding en dranken, auto-industrie en havens en logistiek.

De Zuid-Koreaanse economie staat nog grote uitdagingen te wachten dit jaar. Er is de gespannen diplomatieke relatie met China ten gevolge van de Zuid-Koreaanse beslissing om een Amerikaans antiraketschild te plaatsen. De Volksrepubliek legt sancties op onder het mom van een tekort aan documenten of het niet voldoen aan hygiënische standaarden. De krachtige overspoeling van Koreaanse producten  in China - de 'K-wave' viel op enkele weken droog. Bovendien bestaat de kans dat Zuid-Korea in april 2017 door de VS wordt aangeduid als muntmanipulator.

Daarnaast heeft de economie ook nog te kampen met een sterk wantrouwen van de bevolking in de regering en de economie. Voorbeelden hiervan zijn een sterk afgenomen privéconsumptie, een snel vergrijzende bevolking met een laag geboortecijfer, een stijgende werkloosheid en zware schuldenlast. De ploeg van de nieuwe Zuid-Koreaanse president heeft dus heel wat uitdagingen voor de boeg.

Ontdek de opportuniteiten van Zuid-Korea

Om te weten wat er mogelijk is en waar de grootste opportuniteiten liggen, organiseert Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant in samenwerking met Brussels Diplomatic Academy (VUB) en Voka Metropolitan een ambassadeurslunch.

De Zuid-Koreaanse Ambassadeur voor België, Z.E. Kim Hyoung-zhin vertelt u alles over de Zuid-Koreaanse markt en welke commerciële en investeringsopportuniteiten uw bedrijf op deze markt kan vinden.

Deze lunch is een absolute must voor elke ondernemer die nieuwsgierig is naar deze 11de economie ter wereld, die er al zaken doet en met collega-ondernemers een inhoudelijk gesprek wil voeren of die op zoek is naar de vele zakelijke opportuniteiten en ze uit eerste hand wil krijgen van deze topambassadeur.

Programma

  • 11.30 u: Ontvangst en welkomstdrink
  • 11.45 u: Inleiding door Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka vzw
  • 11.50 u: Voorgerecht
  • 12.15 u: Presentatie door Ambassadeur Z.E. Kim Hyoung-zhin
  • 12.45 u: Hoofdgerecht
  • 13.15 u: Q&A
  • 13.30 u: Walking dessert & koffie

Meer info

Anja De Clercq via anja.declercq@voka.be of 02 255 20 24

 

In samenwerking met

Ambassadeurslunch logo's