Activeer je STEM!

19/04/2017

Jongeren inspireren om een opleiding en beroep te kiezen in Wetenschap, Techniek, Engineering en Wiskunde. Dat is één van de doelstellingen van het STEM-charter dat Vlaams ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters eind 2015 ondertekenden samen met meer dan 300 bedrijven, organisaties en onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

"STEM" staat voor “Science, Technology, Engineering, Mathematics”, ofwel wetenschap, technologie, engineering, wiskunde. Maar STEM is méér dan de som van zijn letters: het is een verhaal van interdisciplinariteit en 21ste-eeuwse vaardigheden, toekomstgericht en met aandacht voor maatschappelijk relevante problemen. STEM-geletterdheid is met andere woorden niet het exclusieve domein van programmeurs en ingenieurs, maar integendeel een basisvaardigheid voor iedereen.

Om kinderen en jongeren de kans te geven STEM te beleven in de vrije tijd, werd in 2014 het STEM-academie netwerk in het leven geroepen. Het STEM-academie netwerk is een overkoepelende organisatie die initiatieven rond STEM voor jongeren in de vrije tijd verzamelt, versterkt, en stimuleert, en speelt zo een cruciale rol in het verhogen van de STEM-geletterdheid in Vlaanderen. De STEM-studiedag "Activeer je STEM!" laat bedrijven, steden, en gemeenten kennismaken met het STEM-academie verhaal in Vlaanderen, en nodigt hen uit om hierin een actieve rol op te nemen.

Het evenement wordt ingeleid door prof. dr. Wim Dehaene, gevolgd door getuigenissen van de STEM-academies zelf. Daarnaast gaan de bevoegde ministers Crevits en Muyters onder leiding van Guy Tegenbos met verschillende partijen in gesprek over het belang van de STEM-academie voor Vlaanderen, en de manieren om de STEM-academie te steunen. Na afloop vindt een standenmarkt plaats, waarop je nader kan kennismaken met de STEM-academie organisatoren, en wordt de mogelijkheid geboden om een STEM-academie activiteit (techniekclub) te bezoeken. 

Programma

09u00 - 09u30 Onthaal
09u30 - 09u35 Verwelkoming
Stephane Bergmans (CEO Technopolis)
09u35 - 10u15 Het belang van STEM in Vlaanderen
prof. dr. Wim Dehaene (KU Leuven)
10u15 - 11u00 STEM-academie getuigenissen
  • Fyxxi-lab (Isabel Allaert)
  • Odisee (Jan Sermeus)
  • Techniekacademie West-Vlaanderen (Rik Hostyn)
11u00 - 12u00 Panelgesprek (moderator Guy Tegenbos)
  • Hilde Crevits (Vlaams Minister van Onderwijs)
  • Philip Muyters (Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie, en Sport)
  • Françoise Chombar (Melexis/STEM platform)
  • Hans Maertens (VOKA)
  • Karel Van Eetvelt (Unizo)
  • Peter Demuynck (Agoria)
12u00 - 15u00 Netwerklunch
Standenmarkt STEM-academies
13u00 - 15u00 Bezoek TechniekClub

Tags