Skip to main content

Innovokation: Cradle to Cradle

  • 04/09/2019

Cradle to Cradle (C2C) is de ultieme vorm van duurzaam ondernemen. Het betekent dat gebruikte grondstoffen ofwel opnieuw ingezet worden in een ander product ofwel terugkeren naar de natuur. Hét antwoord op onze wegwerpcultuur dus. Veldeman Bedding ontwikkelde een bed, volledig volgens de regels van Cradle to Cradle. Ze combineren zo slaapcomfort met hun visie op een duurzame toekomst.

Velda Resleep

“Een paar jaar geleden maakten we al de beslissing om te experimenteren met alternatieven voor end-of-life producten waarbij de grondstoffen uiteindelijk verloren gaan,” zo vertelt Paul Schreurs, technisch directeur bij Veldeman Bedding. “We wilden komen tot uniforme materiaalstromen die toelaten om een object terug volledig te herleiden tot zijn onderdelen om die dan te hergebruiken.”
Zo kwamen ze uiteindelijk tot de ontwikkeling van Velda Resleep: evenveel kwaliteit en comfort als een gewoon Velda bed, maar ontworpen om hergebruikt te worden. “Het bed werd hier in Opglabbeek ontwikkeld,” vertelt Paul trots. “Het is gemaakt van zo min mogelijk verschillende materialen, die dan ook nog eens een kleine impact hebben op het milieu en herbruikbaar zijn.”
Na een eerste levensspanne, kan het bed hergebruikt worden en kunnen versleten onderdelen vervangen worden. In plaats van een volledig nieuw bed te maken, wordt het oorspronkelijke bed dus ‘opnieuw geboren’. De oude onderdelen worden hergebruikt of gerecycled. Ze eindigen dus niet bij het afval, maar beginnen aan een tweede leven.

C2C is de toekomst

De Velda Resleep maakt deel uit van een breder C2C-innovatieproject bij Veldeman Bedding. Ze zetten in op de optimalisatie van hun producten en processen om hun visie van een duurzame toekomst waar te maken. Ze doen dat met de ondersteuning van EPEA Nederland, een instituut dat gespecialiseerd is in C2C-innovatie. Een belangrijke stap in hun C2C-innovatieproject is het behalen van een C2C-certificering voor hun Velda Resleep.
“We zitten momenteel in de laatste fase om een C2C-certificering aan te vragen voor de Velda Resleep. Afhankelijk van het totaalpercentage aan C2C-materialen behaal je een gradatie en mag je het C2C-logo gebruiken voor je product,” aldus Paul. Het geloof in C2C is dus duidelijk groot bij Veldeman. “Er is geen andere weg naar de toekomst toe. Tegen 2050 bewonen 10 miljard mensen deze aarde. Dan kan je gewoon niet langer lineair grondstoffen gaan delven en gebruiken. We moeten nu werk maken van een duurzame toekomst.”

velda
 

Wil je meer weten over innovatie binnen Voka - KvK Limburg? 

Contactpersoon

Birgitt Deckers

Adviseur innovatie