Skip to main content
  • Hong Kong: Uw regionale hub voor Azië

Hong Kong: Uw regionale hub voor Azië

HK Skyline

Hong Kong staat wereldwijd gekend als centrum voor financiën, logistiek en handel in de Aziatische regio. Het ‘ common law’ systeem, de grote concentratie aan geschoolde talenten en het inzicht in westerse en oosterse culturen zorgen overal in de wereld nog altijd voor een grote aantrekkinsgkracht van deze stad. Met deze gegevens in het achterhoofd heeft Carrie Lam, het nieuwe regeringshoofd van de ‘Speciale Administratieve Regio van Hong Kong’ onlangs haar eerste toespraak voor het parlement gehouden. Een van de strategische prioriteiten is een aanzienlijke investering in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën. De regering zal minstens 10 miljard Hong Kong Dollar (HKD) vrijmaken voor co-funding van research aan de universiteiten in samenwerking met de bedrijven. Bovendien kunnen ondernemingen rekenen op een belastingaftrek van 300% op hun eerste 2 miljoen HKD R&D-investering en 200% op het resterende bedrag van de R&D-uitgaven. Speciale aandacht gaat uit naar Hong Kong als Smart City, waarvoor de regering een budget van 700 miljoen HKD uittrekt om verder te werken aan de initiatieven rond een interactief transportsysteem met o.a. intelligente lantaarnpalen, real-time parkeerinformatie, enz. Ook de creatieve industrie krijgt een extra boost: een injectie van 1 miljard HKD ter ondersteuning van het CreateSmart initiatief (www.createhk.gov).

Hong Kong heeft een van de meest belastingvriendelijke economieën in de wereld: een maximum winstbelasting van 16,5% en een inkomstenbelasting van hoogstens 15%. Op het fiscale plan gaat Hong Kong nog meer inzetten om de kleine en middelgrote ondernemingen te helpen: de belasting op de bedrijfswinst voor de eerste 2 miljoen HKD (+/- 255.000 USD) wordt verlaagd naar 8,25%. De rest van de winst wordt verder belast aan het huidig gangbare tarief van 16,5%.

Hong Kong biedt vele voordelen en dit in verschillende sectoren. Het is makkelijk, snel en niet duur om er een bedrijf op te starten. Voor volledig gratis advies en gepersonaliseerde service kan u altijd terecht bij Invest Hong Kong (www.investhk.gov.hk). Invest Hong Kong is een departement van de Hong Kong administratie, opgericht in 2000, en zet alles in het werk om directe investeringen in Hong Kong aan te trekken en om buitenlandse bedrijven te begeleiden bij het opstarten en/of uitbreiden van hun business in Hong Kong, al dan niet als poort tot de Aziatische markt. De Belgische bedrijven kunnen een beroep doen op het kantoor in Brussel:

Hong Kong Economic and Trade Office – Invest Hong Kong
Mrs. Paula KANT – CEO
Aarlenstraat 118, 1040 BRUSSEL
T: +32 2 775 00 88
E: paula_kant@hongkong-eu.org

Met dank aan Federatie van Belgische Kamers van Koophandel