Skip to main content
  • 8876: vervoersvergunningen noodzakelijk?

8876: vervoersvergunningen noodzakelijk?

De volgende vraag werd door een van onze leden gesteld: 'Bij één van onze cliënten verpakken wij de – door hem geproduceerde – goederen waarna wij die met onze eigen vrachtwagens naar ons distributiemagazijn overbrengen. We stockeren de goederen tot de cliënten van onze eigen cliënt ze komen ophalen. Hebben wij voor deze activiteiten een vervoersvergunning nodig?’

Ons antwoord:

Indien de voertuigen die gebruikt worden voor dit transport een nuttig laadvermogen hebben van minder dan 500 kg is er geen vervoersvergunning nodig. Maar waarschijnlijk is het laadvermogen toch hoger, en dan is wel een vervoersvergunning nodig, aangezien de goederen geen eigendom zijn van het bedrijf in kwestie maar van hun cliënt.

Aangezien het bedrijf slechts een dienst uitvoert voor haar cliënt (nl. het ophalen en stockeren) is het 'enkel aan ons toevertrouwd-principe' hier niet voldoende. De enige manier om de vervoersvergunning te omzeilen is dat het bedrijf de goederen van haar cliënt eerst overkoopt alvorens op te halen en stockeren.