Prof. Schoors: 'de vergrijzing is niet meer te betalen'

23/11/2012

Op donderdag 22 november gaf professor Koen Schoors bij Voka West-Vlaanderen een lezing naar aanleiding van zijn boek "De perfecte storm: Hoe de economische crisis de wereld overviel en vooral: hoe we eruit geraken".


Enkele van zijn voorstellen: de pensioenleeftijd optrekken tot 67, de lasten op arbeid verlagen en de btw en de lasten op kapitaal verhogen.

 

Stijn Decock, hoofdeconoom van Voka, zorgde voor een boeiende inleiding. Hij analyseerde 9 globale megatrends die een grote invloed hebben op de economie, van de vergrijzing over economische clustering tot technologische veranderingen en financiële instabiliteit.

 

Daarna was het woord aan prof. Koen Schoors, één van de auteurs van het boek ‘De perfecte storm’. Onze economie is de jongste jaren als een lappenpop door elkaar geschud. Eerst raasde de bankencrisis als een orkaan over de hele wereld. Kort daarop donderde de eurocrisis vanuit het Zuiden van Europa als een vloedgolf over het hele continent. Tot overmaat van ramp staat er nu een vergrijzingscrisis voor de deur waar we niet op voorbereid zijn. Samen vormen die drie crisissen de perfecte storm.

Aan de hand van ‘onaangename rekenkunde’ toonde prof. Schoors aan dat de factuur van de vergrijzing niet meer betaalbaar is. We leven niet alleen veel langer terwijl we veel minder lang werken, maar door de ontgroening moeten ook steeds minder jongeren de pensioenen en sociale zekerheid betalen.

 

De oplossing voor het probleem is volgens hem tweeledig: snoeien in de uitgaven - denk maar aan die van de gemeenschappen en gewesten en de sociale zekerheid - en vooral: mensen langer aan het werk houden. Op die manier dragen ze langer bij aan het systeem, terwijl ze er minder snel een beroep op moeten doen. Hij pleitte wel voor aanpassingen in jobinhoud én een herziening van het systeem van lonen gekoppeld aan anciënniteit.

 

Voor een economische relance ziet prof. Schoors geen heil in een indexsprong als structurele oplossing, wel in een combinatie van een verlaging van de lasten op arbeid en een verhoging van de btw. Zijn voorstel is om daarnaast af te stappen van het huidige systeem van de index, en dat te vervangen door een jaarlijkse stijging van 2%.

 

 
Griet Witdouck, departement internationaal ondernemen en innovatie

In de kijker

Contactpersonen

 • Bernard Dursin
  Projectcoördinator internationaal
  tel: 056 26 13 95 - 0496 52 21 12
  e-mail: bernard.dursin@voka.be
 • Valerie Vandemaele
  Management assistant internationaal en innovatie
  tel: 056 26 13 94 - 0478 52 08 98
  e-mail: valerie.vandemaele@voka.be
 • Els De Muynck
  Directeur internationaal en innovatie
  tel: 056 26 13 96 - 0486 58 72 50
  e-mail: els.demuynck@voka.be
 • Barbara Geschier
  Stafmedewerker Havencel West-Vlaanderen
  tel: 056 26 13 90
  e-mail: barbara.geschier@voka.be

Partners