Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Op bezoek bij Stille Kampioen Lambrechts

Mechelen

Enkele sfeerbeelden:

Lees meer...
 • In beeld
 • 16 december 2014

Bijna negen op tien bedrijven werken door

Mechelen

Net als elders in Vlaanderen, heeft een grote meerderheid van de bedrijven in het arrondissement Mechelen geen hinder ondervonden van de nationale staking. Dat blijkt uit een rondvraag van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen bij meer dan 1000 bedrijven. In het arrondissement Mechelen zijn in 86 procent van de bedrijven alle medewerkers aan de slag. Ruim een derde van de bedrijven was vanmorgen wel moeilijker bereikbaar, omdat de toegang tot het bedrijf of bedrijventerrein werd verhinderd.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 15 december 2014

Zet het jaar in stijl in op NewYear@Voka

Mechelen

Binnenkort maakt 2014 plaats voor 2015. Om op dat nieuwe jaar te klinken, organiseert Voka – Kamer van Koophandel Mechelen onder de noemer NewYear@Voka voor elke LON een nieuwjaarsevent. Als voorbode voor een dynamisch en ambitieus 2015 steken deze events in een gloednieuw jasje, met veel aandacht voor de inkleding, livemuziek en een exquis diner. Meer dan ooit moet u erbij zijn!

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 10 december 2014

Arnoud Raskin op winterbarbecue PLATO

Mechelen

Enkele sfeerbeelden:

Lees meer...
 • In beeld
 • 08 december 2014

Vlaamse arbeidsmarkt: niets blijft hetzelfde

Mechelen

‘De Vlaamse arbeidsmarkt: niets blijft hetzelfde’ onder die titel lichtte Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op maandag 1 december op de Kamer zijn plannen toe aan een kritisch publiek van ondernemers en arbeidsbemiddelaars.  Wat begon als een informatieavond in het kader van Routeplan 2020 mondde uit in een boeiend tweerichtingendebat met het publiek over de hervorming van de opleidingscheques, de tewerkstelling van 50-plussers en de activering van jonge laaggeschoolden.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 05 december 2014
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen