Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Zet je tanden in Ondernemers editie maart

Mechelen

Met ‘Ondernemers’ biedt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen haar leden maandelijks boeiende verhalen, nuttige informatie en interessante weetjes uit de ondernemerswereld. Verzonden naar ruim drieduizend bedrijfsleiders, kaderleden, stakeholders en beleidsmakers in de dertien gemeenten van het arrondissement Mechelen, bereikt ons ledenmagazine per editie snel tienduizend lezers en meer.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 04 maart 2015

De bouwbedrijven van Plassendale in de kijker

Mechelen

Voka West-Vlaanderen, het Economisch Huis Oostende en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) plaatsten maandagavond 2 maart jl. samen het zoeklicht op de bouwbedrijven van Plassendale tijdens een ondernemersontmoeting in Greenbridge, het incubatiecentrum van het gelijknamige wetenschapspark in Oostende.

Lees meer...
 • Eventverslag
 • 03 maart 2015

Voka-lid in de kijker: Deleye (Roeselare, Brugge, Kuurne)

Mechelen

“Stilzitten? Dat kunnen we niet, wij zijn West-Vlamingen hé”, zegt zaakvoerder Stijn Deleye van modezaak Deleye nadat hij zijn verhaal gedaan heeft. En met winkels in Roeselare, Brugge en Kuurne, een webshop, 100 medewerkers en constante groei  is dat verhaal best indrukwekkend.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 02 maart 2015

West-Vlaams ondernemersvertrouwen neemt heel licht toe

Mechelen

Het vertrouwen van de West-Vlaamse ondernemers is afgelopen maand licht verbeterd. Dat blijkt uit de recentste Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België. In onze provincie staat het cijfer nu op -11,5, tegenover -12,1 eind januari.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 26 februari 2015

Tips om succesvol te starten én te blijven

Mechelen

Maar liefst 40 jonge ondernemers die succesvol willen starten én blijven, namen deel aan deze praktijkgerichte ontbijtsessie op 24 februari in het Bedrijvencentrum Waregem. We maakten een overzicht van enkele interessante tips & tricks die de aanwezigen meekregen rond het financieren van hun start-up en het communiceren over hun producten/diensten. Startende ondernemers die deze editie misten, kunnen op 17 maart terecht in het Bedrijvencentrum Roeselare.

Lees meer...
 • Eventverslag
 • 24 februari 2015
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen