Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Nieuwe Bryo's zijn liever eigen baas

Mechelen

Bryo, Bright and Young, is het (pre)startersproject van Voka – KvK Limburg. Voor het vijfde jaar op rij wordt in eigen regio gescout naar jonge ondernemers met goede ideeën vol groeipotentieel. Tijdens de kick-off in de Holiday Inn te Hasselt gingen afgelopen weekend opnieuw 34 Bryo’s van start.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 31 maart 2015

Vokafé staat met Peter De Keyzer stil bij groei

Mechelen

Meer vrijheid, meer optimisme en meer welvaart voor iedereen: het zijn geneugten waarvoor enkel de vrije markt en intellectuele groei kunnen zorgen. Dat stelt hoofdeconoom Peter De Keyzer van BNP Paribas Fortis in zijn boek ‘Groei maakt gelukkig’, dat hij op het Vokafé van LON Zuiderkempen van donderdag 23 april komt toelichten.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 26 maart 2015

Vokafé LON Mechelen: Kazerne Dossin

Mechelen

Het uitgebreid fotoverslag van Vokafé LON Mechelen bij Kazerne Dossin:

 

 

Lees meer...
 • In beeld
 • 26 maart 2015

Vokafé bij Kazerne Dossin oogst stil applaus

Mechelen

Met een uitzonderlijk Vokafé heeft het Lokale Ondernemersnetwerk (LON) Mechelen van Voka – KvK Mechelen dinsdag 24 maart tachtig geïnteresseerde ondernemers laten kennismaken met Kazerne Dossin in Mechelen.  De stilte en ingetogen sfeer tijdens en na het bezoek aan het museum spraken boekdelen.Lees meer...
 • Eventverslag
 • 26 maart 2015

Lunch & Learn Zuidoost-Azië

Mechelen

Een beknopt fotoverslag:

 

Lees meer...
 • In beeld
 • 25 maart 2015
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen