Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Ondernemers op stage bij het Vlaams Parlement

Voka.be

Het gebeurt niet vaak dat er CEO’s in het Vlaams Parlement te zien zijn. Maar wel deze week: Voka organiseert in samenwerking met het Vlaams Parlement de jaarlijkse stage voor ondernemers. Ze krijgen een exclusieve blik achter de schermen van de Vlaamse politiek.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 19 maart 2013

Oproep innovatie in de zorg

Voka.be

Is uw organisatie actief in de gezondheids- of zorgsector? Heeft u een innoverende suggestie, die inspeelt op noden binnen de sector en zoekt u nog de juiste partners? De Voka Health Community wil u daarbij helpen en ondersteunen. 

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 28 januari 2013

PLATO Vlaanderen Happening

Voka.be

Ruim 250 ondernemers uit de acht Voka – Kamers van Koophandel gingen op bezoek bij Jef Colruyt, ondernemer pur sang. Deze vijftiende PLATO-Vlaanderen Happening wilde de PLATO-deelnemers laten ontdekken hoe duurzaam ondernemen de toekomst van hun bedrijf kan kleuren. En laat Colruyt nu net het voorbeeld bij uitstek zijn.

Lees meer...
 • In beeld
 • 23 november 2012

Jobkanaalprijs: voor bedrijven met diversiteit in hun personeelsbeleid

Voka.be

Maakt jouw bedrijf innovatief werk van diversiteit in het personeelsbeleid?  Stel je dan kandidaat vóór 16 december en win de Jobkanaalprijs voor diversiteit.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 16 november 2012

Ereplaats voor Bryo op Europese Oscars voor Ondernemerschapsprojecten

Voka.be

Gisterenavond werden in Cyprus de Europese awards voor ondernemerschapsbevordering uitgereikt. In de categorie ‘Promoting the Entrepreneurial Spirit’ haalde Bryo, het startersproject van Voka, een ereplaats na de Cypriotische inzending.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 16 november 2012
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen