Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Verken Vietnam in Voka's spoor

Mechelen

Na haar deelname aan de prinselijke missie naar Maleisië en Singapore kan Voka – KvK Mechelen ook dit jaar niet weerstaan aan de lokroep van Zuidoost-Azië. Van 28 november tot 6 december leidt het een handelsmissie naar Vietnam. Niet alleen op vlak van import en sourcing, maar ook qua buitenlandse investeringen en export wordt dit land jaar na jaar interessanter.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 17 april 2015

Actua@Voka: haal winst uit uw slim toestel

Mechelen

Smartphones en tablets zijn haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ze hebben een belangrijke plaats in het privéleven opgeëist. Wist u dat deze toestellen ook in uw bedrijf een serieuze meerwaarde kunnen hebben?

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 17 april 2015

Ondernemers april biedt boeiende lectuur

Mechelen

Met ‘Ondernemers’ biedt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen haar leden maandelijks boeiende verhalen, nuttige informatie en interessante weetjes uit de ondernemerswereld. Verzonden naar ruim drieduizend bedrijfsleiders, kaderleden, stakeholders en beleidsmakers in de dertien gemeenten van het arrondissement Mechelen, bereikt ons ledenmagazine per editie snel tienduizend lezers en meer.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 10 april 2015

Bar International schetst beeld van mogelijkheden Italië

Mechelen

Na de twee vorige edities in het teken van respectievelijk Bulgarije en Roemenië laat Bar International voor zijn volgende afspraak medio mei Oost-Europa even voor wat het is. De blik gaat dan even richting het zuiden, meer bepaald met Italië als centraal geplaatst land.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 10 april 2015

Gelauwerde CIO Luc Verbist spreekt op Vokafé

Mechelen

Bij zijn volgende Vokafé, dat op maandagavond 4 mei plaatsvindt bij Syneton in Bornem, focust het Lokale Ondernemersnetwerk Klein-Brabant/Vaartland op de digitalisering. Centrale gastspreker is dan Luc Verbist, Chief Information Officer bij uitgeversgroep De Persgroep.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 08 april 2015
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen