Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Nieuw programma gidst naar voorjaar 2015

Mechelen

Ondernemers in hun streven naar zakelijk succes zo goed mogelijk ondersteuning bieden: dat is de opdracht die Voka – Kamer van Koophandel Mechelen dag in dag uit ter harte neemt. In dat opzicht is de afgelopen weken in het Huis van de Ondernemer weer hard gewerkt om een veelbelovend programma met boeiende opleidingen en interessante activiteiten voor de volgende maanden, op maat van de actuele behoeften van ondernemers, samen te stellen.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 22 juli 2014

Schaar je bij onze ploegen op Heist Loopt & Zingt!

Mechelen

Om enkele sociale verenigingen meer financiële slagkracht te geven, neemt ook Voka – Kamer van Koophandel Mechelen op zondag 31 augustus deel aan het evenement Heist Loopt & Zingt. Bedrijven die samen met ons willen aantreden in de halve marathon met aflossing en zo mee het goede doel willen steunen, mogen zich nog steeds melden.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 16 juli 2014

Haak aan bij vijf nieuwe PLATO-groepen

Mechelen

Komend najaar start Voka – Kamer van Koophandel Mechelen weer met vijf nieuwe trajecten van het lerend netwerk PLATO. Onder de deskundige begeleiding van verschillende peters en meters kunnen deelnemende ondernemers dan weer antwoorden vinden op prangende vragen, door onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. 

 

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 15 juli 2014

Scheep mee in voor Bar International en zakenreis China

Mechelen
De komende maanden richt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen zijn blik onmiskenbaar op het Verre Oosten. Nog voor een delegatie van 29 november tot 6 december op zakenreis gaat naar de drie Chinese topregio’s Chengdu, Hefei en Shanghai, staat op woensdag 3 september de volgende editie van Bar International volledig in het teken van de volksrepubliek. Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 14 juli 2014

Delegatie DR Congo ontdekt potentieel Mechelse regio

Mechelen

Met een bezoek aan verschillende economische blikvangers heeft een delegatie van de Democratische Republiek Congo donderdag kunnen kennismaken met het zakelijke potentieel van de ruime Mechelse regio. Het programma van het evenement ‘Bar International’ van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen liet Mechelse ondernemers ook toe een beter zicht te krijgen op de economische opportuniteiten in DR Congo en contacten te leggen met zijn overheden.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 11 juli 2014
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen