Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Netwerkavond Katelijnse ondernemers

Mechelen

Het uitgebreide fotoverslag:

Lees meer...
 • In beeld
 • 22 mei 2015

Netwerkavond brengt ruim 100 Katelijnse ondernemers samen

Mechelen

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver en Voka – Kamer van Koophandel Mechelen zijn tevreden na afloop van de Netwerkavond Katelijnse Ondernemers donderdagavond in De Lemenhoek. Voor het eerste netwerkmoment voor ondernemers uit de gemeente schreven zich een 120 lokale ondernemers in. Zij kregen achtereenvolgens uiteenzettingen van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, het gemeentebestuur en POM Antwerpen. Nadien waren er speeddates aan tafel met de burgemeester en verschillende schepenen, waarna een geslaagde netwerkreceptie volgde.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 22 mei 2015

Experts delen visie op toekomst retailsector

Mechelen

Zeker de jongste dagen staat e-commerce in België in het brandpunt van de belangstelling, door het voornemen van federaal minister van Werk Kris Peeters om de arbeidstijden in de sector te versoepelen. Tel daarbij de technologie die alsmaar verder gaat, dus beseffen bedrijven best de komende jaren te moeten inspelen op een winkelgedrag dat voortdurend evolueert. Met ‘Expert@Voka: de toekomst van de retailsector’ reikt Voka – Kamer van Koophandel Mechelen op woensdag 17 juni enige inspiratie aan.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 20 mei 2015

Verken Litouwen met Bar International

Mechelen

Bij zijn maandelijkse blik op buitenlands economisch potentieel kijkt Bar International bij de volgende editie op woensdag 3 juni richting het noordoosten. Meer bepaald de Baltische republiek Litouwen staat dan centraal bij deze ontmoeting tussen bedrijven en overheden uit België en Litouwen, in bijzijn van de Litouwse ambassadeur in België Gediminas Varvuolis.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 19 mei 2015

Ontdek het nut van Twitter voor uw business

Mechelen

Steeds meer mensen ontdekken wat Twitter te bieden heeft en registreren zich op de microblog. Ook voor uw business biedt dit medium ongekende mogelijkheden en opportuniteiten. Tijdens een ontbijtsessie op 9 of 12 juni brengt Bart De Clerck er u alles over bij.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 13 mei 2015
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Bekijk ook deze diensten

Contact

Voka - Kamer van Koophandel Mechelen
O.L.Vrouwestraat 85
B-2800 Mechelen
Tel.: 015 45 10 20
Fax: 015 45 10 21
mechelen@voka.be