Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

MVO-charter strooit duurzame tips

Mechelen

Tijdens een infosessie in het Huis van de Ondernemer van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen, hebben acht ondernemingen zich een beter beeld kunnen vormen van het MVO-charter 2015. Geïnteresseerde bedrijven die er eveneens meer over willen weten, kunnen zich nog inschrijven voor een tweede infosessie op dinsdag 20 januari 2015.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 27 november 2014

Voka – KvK Kempen lanceert digitale tool onderwijs-ondernemen

Mechelen

Onder belangstelling van Ludwig Caluwé, gedeputeerde Economie van de Provincie Antwerpen, lanceerde Voka - Kamer van Koophandel Kempen, een unieke digitale tool om de aansluiting onderwijs – ondernemen professioneel te ondersteunen. ‘De bedrijfsrealiteit moet nadrukkelijker aanwezig zijn in ons onderwijs’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka – KvK Kempen. ‘Met de lancering van deze tool hopen wij alvast ons steentje bij te dragen tot een betere aansluiting van het onderwijs op onze arbeidsmarkt.’

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 27 november 2014

Financiële steun voor starters

Mechelen
Ter ondersteuning van startende ondernemers voorziet onze overheid verschillende subsidies. Vele starters zijn niet altijd op de hoogte van deze subsidies of ze worden overdonderd door het aanbod. Nochtans hebben deze subsidies een grote impact op het kostenplaatje van zo’n onderneming. Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 25 november 2014

Slechts 15 procent bedrijven ondervindt hinder van staking

Mechelen

Net als elders in de provincie Antwerpen, is vandaag ook het arrondissement Mechelen getroffen door de provinciale stakingsactie van de vakbonden. Toch zijn er, ondanks enkele onaanvaardbare stakingspiketten en blokkades op de openbare weg, ook nog heel wat werkwilligen. Bij 85 procent van de bedrijven staken de werknemers helemaal niet. Dat blijkt uit een telefonische rondvraag van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen bij meer dan 250 bedrijven in het arrondissement Mechelen.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 24 november 2014

Bar International blikt naar Rusland

Mechelen

Na de economisch geïnspireerde, Mechelse ontdekkingstocht met een Oezbeekse delegatie begin deze maand, vertoeft Bar International ook in december nog in oosterse oorden. Meer bepaald Rusland wordt op woensdag 10 december op zakelijk vlak onder de loep genomen.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 14 november 2014
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen