Welke belastingen moet ik betalen?

Ondernemingen betalen eigen belastingen. Wie een eenmanszaak heeft, betaalt een belasting op de winst via de personenbelasting. Vennootschappen betalen vennootschapsbelastingen.

PERSONENBELASTING

Als zelfstandige doet u ieder jaar een belastingaangifte. De Administratie der Directe Belastingen berekent aan de hand daarvan hoeveel u moet betalen en stuurt u een aanslagbiljet. Als u voor de eerste keer een belastingaangifte moet doen als zelfstandige, moet u bij het belastingkantoor Deel II van de belastingaangifte aanvragen.

U betaalt belastingen op uw netto beroepsinkomen, dat wordt berekend door uw beroepskosten af te trekken van uw bruto beroepsinkomsten. Beroepskosten moeten aan vier voorwaarden voldoen:

 • Ze moeten verband houden met uw beroep, van gemengde kosten komt alleen het beroepsmatige gedeelte in aanmerking.
 • Ze moeten voor het eind van het jaar betaald zijn.
 • Ze moeten gemaakt zijn met de bedoeling belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.
 • De kosten moeten bewezen zijn, aan de hand van facturen of ontvangstbewijzen. Als u niet over concrete bewijsstukken beschikt, moet u de controleur van de belastingen op een andere manier kunnen bewijzen dat u de kosten daadwerkelijk hebt gemaakt.

In een aantal gevallen kunt u uw beroepskosten forfaitair berekenen. Sla er een belastinggids op na of ga te rade bij uw boekhouder of accountant voor meer informatie.

Als zelfstandige moet u belastingen voorafbetalen, anders krijgt u een belastingvermeerdering. Als starter bent u wel gedurende de eerste vier jaren vrijgesteld van die vermeerdering. Als u als starter toch voorafbetalingen doet, krijgt u wel belastingvermindering.

Vanaf het vierde jaar betaalt u dus elk kwartaal een deel van uw belastingen vooraf. Uw boekhouder of accountant kan u helpen bepalen hoeveel u best voorafbetaalt.

 

VENNOOTSCHAPSBELASTING

In een vennootschap worden de belastingen berekend op basis van de winst. Om de winst te bepalen, worden de bewezen uitgaven afgetrokken van de inkomsten. Ook het loon dat uw vennootschap aan de zaakvoerders uitbetaalt, is een aftrekbare beroepskost.

Net als voor eenmanszaken, is het voor vennootschappen raadzaam voorafbetalingen te doen. Voor meer informatie over de vennootschapsbelasting gaat u best aankloppen bij uw boekhouder of accountant.

 

BEZOLDIGINGEN AAN BEDRIJFSLEIDERS

Als mandataris of werkend vennoot moet u belastingen betalen op de inkomsten uit uw vennootschap. De term 'bezoldigingen aan bedrijfsleiders' verwijst naar die inkomsten. Uw loon maakt daar deel van uit, maar ook andere voordelen en inkomsten, zoals een deel van de huur die u krijgt als u een gebouw verhuurt aan uw vennootschap.

Als bedrijfsleider kunt u ook beroepskosten inbrengen. U kunt kiezen voor een forfaitaire kost van 5%, berekend op de vergoedingen die u ontvangt, maar u kunt ook uw werkelijke kosten bewijzen. Om aftrekbaar te zijn, moeten die kosten aan dezelfde voorwaarden voldoen als de beroepskosten in een eenmanszaak of vennootschap. Denk eraan dat u op uw bezoldigingen bedrijfsvoorheffing moet betalen.

Nieuws

Bryo Cross Border brengt West-Vlaamse en Noord-Franse starters samen

Mechelen

Op 29 januari gaat in Villeneuve-d’Ascq de tweede editie van Bryo Cross Border van start. Dat is een grensoverschrijdend project voor startende West-Vlaamse en Noord-Franse ondernemers. Dit jaar zijn er 8 bedrijven uit West-Vlaanderen ingeschreven en 9 uit Frankrijk. Er doet voor het eerst ook een Waals bedrijf mee. Het initiatief wil hen in contact brengen met elkaar en hen laten kennismaken met wat aan de andere kant van de grens gebeurt.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 29 januari 2015

Bar International: kom alles te weten over zakendoen in Mexico

Mechelen

Na enkele edities in het teken van oostwaarts gelegen staten à la Rusland en China, richt Bar International deze maand weer zijn blik op het westen. Ook een delegatie van de Belgische ambassade in Mexico is op woensdag 11 februari aanwezig op het event, dat aanwezigen alles bijbrengt over de zakelijke opportuniteiten in dat land.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 29 januari 2015

Ondernemersvertrouwen opnieuw achteruit in januari

Mechelen

De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België is in januari voor de tweede maand op rij gedaald. Het ondernemersvertrouwen ging er in alle bedrijfstakken op achteruit.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 28 januari 2015

Ondernemend Oostende verwelkomt 1.500 enthousiaste ondernemers op nieuwjaarsreceptie

Mechelen

Op de nieuwjaarsreceptie voor ondernemers uit de regio Oostende kwamen maar liefst 1.500 ondernemers samen in het Kursaal om zich te laten inspireren rond het thema van de vierde industriële revolutie, de uitreiking van de Vuurpijlen bij te wonen en te netwerken met gelijkgezinde ondernemers. De nieuwjaarsreceptie is een gemeenschappelijk initiatief van de economische organisaties in Oostende.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 27 januari 2015

Kies voor deskundige coaching in PLATO

Mechelen

Ook in de Mechelse regio vinden ondernemers in het lerend netwerk PLATO al jaar en dag een partner buiten categorie om bij te leren, zodat ze verder aan de toekomst kunnen bouwen. Dit jaar zet PLATO er vijf nieuwe groepen op de sporen: Digitaal, Algemeen Management, Innovatieve Organisaties, Ladies en Leiderschap.

Lees meer...
 • Nieuwsartikel
 • 26 januari 2015
ThemeContent

Hoe kunnen we u helpen?

Contactpersonen